Uz plivanje je lakše sa cerebralnom paralizom

0

Koliko plivanje može pomoći u borbi protiv cerebralne paralize uvidela su deca obolela od ove bolesti koja od 1. septembra odlaze na besplatne časove plivanja na bazenu Čair u Nišu.

Prezentacija projekta

Projekat Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije omogućio je da 15 dece iz Niša uzrasta od 7 do 18 godina naredna tri meseca vežbaju u vodi sa profesorima fizičkog vaspitanja.

Treneri, koji su danas predstavili ovaj projekat, kažu da je plivanje jedna od retkih fizičkih aktivnosti koje mogu da upražnjavaju i osobe sa invaliditetom, a posebno im prija što se u vodi osećaju lakše.

–  Vodena sredina omogućava pokrete koji na suvom nisu mogući. Deca nauče da plivaju i odmah postanu samostalnija, a sve to poboljšava njihov kvalitet hodanja i motoričke sposobnosti – kaže predsednik asocijacije i profesor fiziškog vaspitanja i sporta Bojan Jorgić.

Jedan od plivača koji će zahvaljujući ovom projektu do decembra tri puta nedeljno odlaziti na čairski bazen je i jedanaestogodipnji Vuk Šakić.   – Volim da plivam, super se osećam posle treninga, voda mi jako prija – kaže Vuk.

Njegov otac Njegoš primetio je da se Vuk bolje kreće, ali ističe da je najvažnije što njegov sin voli da ide na treninge gde ima mnogo novih prijatelja.

Sa Vukom trenira i Ivana Matić, učenica III razreda Pravno-poslovne škole, koja kaže da na treninzima kroz igru i šalu svi bolje podnose povremene napore i zajedno se oporavljaju.

Stručnjaci ističu da ovakve aktivnosti osim razvoju motoriških, doprinose i poboljšanju psihofizičkih sposobnosti dece.

Pošto su treneri primetili da je roditeljima čest problem finansiranje prevoza dece do bazena, pozivaju gradske opštine da pomognu bar u organizaciji dolazaka na treninge. Nadaju se i da će naći način da treninzi ne traju samo do decembra kada se projekat završava, već da će deca moći da idu na časove plivanja tokom cele godine.

Projekat „Efekti programa plivanja i vežbanja u vodi kod dece sa cerebralnom paralizom“ finansiraju Naftna industrija Srbije i Grad Niš, a podržali su ga i predstavnici Sportskog centra Čair.

Saradnja sa „Delfinom“

Ovaj projekat namenjen je deci oboleloj od cerebralne paralize. Iz Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije, koja sarađuje sa plivačkim klubom „Delfin“, predlažu osobama sa drugim invaliditetima zainteresovanim za plivanje da se obrate trenerima tog kluba.

Оставите одговор