INVALIDIMA U KRALJEVAČKOM „PLAST METALU“ PLATA KASNI SEDAM MESECI

27

KRALJEVO – Od Nove godine 70 radnika „Plast metala“, većinom sa invaliditetom, dobili su samo tri plate, i to iz delova, a prosečna primanja su oko 15.000 dinara.

KRALJEVO – Od Nove godine 70 radnika „Plast metala“, većinom sa invaliditetom, dobili su samo tri plate, i to iz delova, a prosečna primanja su oko 15.000 dinara. Zbog toga je oko 45 zaposlenih u ovoj tekstilno – metalskoj firmi potpuno obustavilo rad.

Pogonska hala „Plast metala“ prazna je od 10. juna jer su radnici obustavili rad zbog sedam neisplaćenih plata. U ovoj godini dobili smo samo jednu platu, i to iz dva dela. Radnici traže da im se isplate zaostale zarade, a u protivnom najavljuju da neće nastavljati s radom.

– Plata nam kasni sedam meseci, i nemouće je svaki dan dolaziti na posao s takvim primanjima – kaze radnica Gordana Tanasković.

Zaposleni nemaju novca za osnovne egzistencijalne potrebe, a najteže je osobama sa invaliditetom. Oni ističu i da se broj radnika stalno smanjuje, da se poslovi ugovaraju kao da je sve u redu, a njihova situacija nije ništa poboljšana. Zbog toga što zapošljavaju 50 odsto osoba sa invaliditetom država ih subvencioniše. Ali i pored toga plate su ispod minimalca i kasne.

– Firma jedan deo prihoda ostvaruje s tržišta, dok drugi dobijamo od države kao subvenciju za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Međutim, od prošle godine zakon se promenio, morali smo prvo da isplatimo plate, pa da onda država nama refundira. Ali nisu nam vraćali sve, već samo deo, i tako je došlo do kašnjenja. Što se tiče zdravstvenih knjižica, one su overene do kraja septembra, a biće i nakon toga – kaže direktor Božidar Zlatojević.

Оставите одговор