Umetnost za SVE

0

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) , Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID) i Eurobank,realizovali su projekat „Umetnost za sve“radi potpunog prilagođavanja galerijskog prostora Akademije osobama s invaliditetom.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) , Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID) i Eurobank,realizovali su projekat „Umetnost za sve“radi potpunog prilagođavanja galerijskog prostora Akademije osobama s invaliditetom.

Nabavka i postavka multimedijalnog vodiča, taktilnih pomagala u izložbene prostorije Galerije SANU omogućiće osobama sa invaliditetom ravnopravnost i dostupnost kulturnih sadržaja.

Projekat podrazumeva multimedijalni vodič koji je dostupan na sajtu www.galerijasanu.rs i taktilna pomagala u galeriji, koji će, prema rečima Aleksandra Bogdanovića iz CRID-a omogućiti slepim i slabovidim osobama da dožive vizuelnu umetnost na način na koji to do sada nisu mogli, bez ikakvih ograničenja.

Multimedijalni vodič je, prema rečima Bogdanovića, u potpunosti prilagođen potrebama osoba sa invaliditetom, njihovom kretanju kroz galeriju. Dostupan je na srpskom, engleskom i francuskom, a sve što je potrebno jeste mobilni telefon, tablet ili plejstejšn.

Zahvaljujući ovom projektu, osobe s invaliditetom imaće priliku da pogledaju izložbu poznatog slikara Vladimira Veličkovića, koja je otvorena u Galeriji SANU. Galerija SANU prva je institucija kulture u Srbiji koja je u potpunosti opremljena u skladu sa principima „Dizajn za sve“ Evropskog instituta za dizajn i invaliditet.

Upravnik Galerije SANU akademik Dušan Otašević je na konferenciji za novinare podsetio da je aktuelnu izložbu slika akademika Vladimira Veličkovića pod nazivom „Gavrani“ za tri dana videlo 7.500 posetilaca i dodao da će se od danas taj broj znatno uvećati, pošto će ona biti dostupna i lјudima sa invaliditetom.

Оставите одговор