Paraplegičarka istrčala maraton

0

Britanka Kler Lomas koja je poslednjih pet godina provela u invalidskim kolicima uspela je da istrči maraton uz pomoć bioničkog odela. Narod ju je bodrio svih 16 dana koliko joj je bilo potrebno da pređe rutu, a čestitala joj je i sama kraljica.

U Velikoj Britaniji heroj dana je Kler Lomas, paraplegičarka koja je u bioničkom odelu postala šampion u maratonu. Kler je uspela da pređe 42 kilometra i 195 metara maratona započetog 16. aprila.

Korak po korak, uz snažnu podršku rodbine i javnog mnjenja 32-godišnja Kler Lomas, koja se povredila prilikom pada sa konja 2007. i od tada je u invalidskim kolicima, potvrdila je da se snažnom voljom mogu prebroditi mnoge prepreke.

Pomogao joj je izum izraelskog konstruktora, bioničko odelo koje pomoću elektro-senzora stimuliše kičmene pršljenove i kompjuterski navodi hendikepiranu osobu kako da se pokreće.

„Uvek sam mislila da ću ponovo stati na noge. S obzirom na to da istraživanja napreduju, ubeđena sam da ću jednog dana uspeti da hodam i bez bioničkog odela“, optimistična je Lomasova.

Šampionka je namenila 90.000 funti nagrade istraživanju kičme. Uz sve počasti koje dolikuju heroini pozdravili su je i kraljica i narod koji nije prestajao da navija za nju svih 16 dana koliko joj je bilo potrebno da za 40 sati pređe rutu londonskog maratona.

Оставите одговор