Za lakše kretanje slepih i slabovidih

28

Udruženje „Beli štap“ pokrenulo akciju za kupovinu pasa vodiča
Udruženje slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“, koje se bavi rešavanjem pitanja samostalnog kretanja slepih i slabovidih osoba, pokrenulo je akciju za kupovinu obučenih pasa vodiča koji bi umnogome olakšali kretanje slepim i slabovidim osobama. Prema rečima Vesne Nestorović, predsednice ovog udruženja, u Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba koje nisu u mogućnosti samostalno da se kreću.

– Obučeni psi vodiči mogu da se nabave samo u inostranstvu. Cena jednog psa kreće se oko 6.500 evra. Njihov glavni zadatak je vođenje vlasnika kroz prostor i zaobilaženje prepreka koje mu stoje na putu, što je mnogo bolje i sigurnije nego kretanje samo uz pomoć belog štapa koji koriste slepe osobe. Problem je što besplatna dodela pasa, kao i njihova dresura, još nije sistemski regulisana. Većina slepih i slabovidih živi od socijalnih davanja i ne mogu sebi da priušte kupovinu psa – ističe Nestorovićeva.

Preduslov za život sa ovakvim psom jeste obavezna obuka slepe i slabovide osobe u samostalnom kretanju belim štapom, koja podrazumeva savladavanje orijentacije na zatvorenom i otvorenom prostoru. Međutim, kako Nestorovićeva navodi, i tu su se pojavili brojni problemi. Od 17 beogradskih opština, finansiranje obuke samostalnim kretanjem belim štapom odobrila je jedino opština Vračar, tako da imaju jednog trenera na nivou Beograda, a obuku je do sada prošlo troje ljudi.

– Ne možemo svima obezbediti psa. Napravićemo konkurs i kandidati će pored obavezne obuke samostalnog kretanja štapom imati i razgovore sa timom sociologa i psihologa. Prijavljivanje za obuku počinje 15. avgusta – kaže Vesna Nestorović.

Ona dodaje da je neophodno da slepa osoba prvo nauči sama da se kreće, jer pas ne može da vodi ako osoba sama ne zna kuda treba da ide.

Mali je broj slepih i slabovidih koji se samostalno kreću, jer osobe koje su obučene za samostalno kretanje pomoću tehnike belog štapa često od toga odustaju zbog osećaja straha i nesigurnosti na ulici. Tada njihovo kretanje zavisi pre svega od slobodnog vremena i dobre volje članova porodice i prijatelja, čak i kada su u pitanju aktivnosti kao što su odlazak kod lekara, u školu, na posao, u biblioteku. Za razliku od belog štapa, obučen pas vodič pruža pouzdanu pomoć pri kretanju, a u većini zemalja predstavlja simbol samostalnosti slepih i slabovidih ljudi.

Uvid u donacije

Vesna Nestorović je pozvala sve koji žele da pomognu i učestvuju u kupovini pasa vodiča da to učine uplatom na broj žiro računa 160-255437-65. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Udruženju slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“, koje se nalazi u Sredačkoj 2 i na broj telefona 011/3087546. Ona ističe da će donacije biti javne i da će svaka uplata biti istaknuta na sajtu Udruženja.

 

Оставите одговор