Radovi u Šekspirovoj teku po planu

0

Izgradnja novog objekta za osobe sa posebnim potrebama u Šekspirovoj teče po planu.

Završetak izgradnje nove zgrade za osobe sa posebnim potrebama u Šekspirovoj, koja će omogućiti dvadesetčetvoročasovno zbrinjavanje, očekuje se krajem juna 2014. godine, izjavio je direktor Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda Marko Blagojević.

On je istakao da će objekat biti podeljen u dve lamele, od 2.500 i 1.300 kvadratnih metara, kapaciteta 50 mesta i namenjen je za privremeni i povremeni boravak osoba sa posebnim potrebama.

– Radovi na izgradnji objekata su počeli krajem juna, sa rokom izgradnje od 12 meseci, posle čega će uslediti proces dobijanja upotrebne dozvole i njeno stavljanje u funkciju – precizirao je Blagojević za Beoinfo.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Šekpirovoj Rajko Marin rekao je da će novi objekat, pod nazivom „Predah plus“, koji se gradi uz postojeći Dnevni boravak „Predah za porodicu“, pružati višednevnu kompletnu uslugu njenim korisnicima.

– U slučaju da su njihovi roditelji ili staratelji primorani da budu odsutni ili su u nemogućnosti da se brinu o tim licima, biće im omogućena kompletna usluga – naveo je Marin za Beoinfo.

Sreten Todorović, čije je dete korisnik centra u Šekspirovoj, izrazio je zadovoljstvo što su počeli radovi na novom objektu. – Budući boravak je od izuzetne važnosti kako za korisnike tako i za nas roditelje, jer će omogućiti da se zatvori ciklus usluga i boravka za decu koja su ometena u razvoju. Treba istaći da budući objekat daje sigurnost nama roditeljima da će neko nastaviti da brine o njima kada nas više ne bude – ukazao je Todorović.

On kaže da posebnu zaslugu ima gradonačelnik Đilas jer je uspeo da pomogne u prevazilaženju problema koji su nastali u tom procesu i ispoštavao sve dogovore da se osobama sa posebnim potrebama omoguće pristojni uslovi za život.

Ljubica Božinović, mama dvadesetsedmogodišnjeg Nikole koji je redovni korisnik centra u Šekspirovoj od 1996. godine kada su tamo još bile barake, dodala je da je veoma zadovoljna početkom izgradnje još jednog objekta na toj adresi.

– Osećam veliko olakšanje, jer će mome sinu biti omogućen kontinuirani boravak u tom centru, posebno tokom letnjih meseci kada je zbog visokih temperatura primoran da veći deo dana provodi u kući, što je u njegovom slučaju veoma loše. Želim da istaknem da sam u vezi realizacije ovog projekta od početka verovala gradonačelniku Draganu Đilasu i tadašnjem njegovom zameniku Milanu Krkobabiću, bez obzira na probleme koji su pratili početak gradnje – ukazala je Božinovićeva.

Ona je podsetila da će Nikola, kao i većina korisnika sa Novog Beograda i Zemuna, od 1. septembra preći u novi dnevni boravak za osobe sa posebnim potrebama na Bežanijskoj kosi, kapaciteta 85 mesta, što će dodatno olakšati njihovo funkcionisanje.

Оставите одговор