Subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

25

Pet miliona dinara izdvojio je Grad Beograd za subvencije preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Novac je namenjen za proširenje i unapređenje poslovanja takvih preduzeća i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Program dodele finansijskih sredstava za proširenje i unapređenje poslovanja preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na teritoriji Beograda sprovodi se drugu godinu.

Član Gradskog veća Aco Petrović i gradski sekretar za privredu Aleksandar Milošević predstavili su danas program dodele subvencija za proširenje i unapređenje poslovanja u Preduzeću za zapošljavanje slepih i slabovidih „Sloga“.

Preduzeće „Sloga“ proizvodi ALU i PVC stolariju (koju i ugrađuje), a subvencija grada omogućila je uvođenje nove proizvodne linije za ručno rađene suvenire visoke dizajnerske vrednosti, koji se prodaju na domaćem i stranom tržištu.

– „Sloga“ je jedno od retkih preduzeća koje zapošljava osobe iz socijalno ugroženih grupacija ovog društva, koja nemaju veliku šansu da dobiju posao. Danas smo se uverili da su sredstva grada upućena na pravo mesto, to jest za kupovinu opreme visoke tehnologije. Grad se socijalno ugroženim grupama ljudi ozbiljno bavi od 2008. godine i to ćemo kao odgovorna vlast i nastaviti, a sledeći cilj nam je otvaranje socijalnog preduzetništva – naglasio je Petrović.

Aleksandar Milošević je istakao da je ovo jedan od najboljih primera uspešnog korišćenja subvencija za proširenje i unapređenje poslovanja.

– „Sloga“ tržišno izuzetno dobro posluje, a uz to i zapošljava građane iz socijalno ugroženih grupa, u ovom slučaju osobe sa invaliditetom. Preduzeće koje je prethodno pravilo ALU i PVC profile za prozore i vrata uspelo je da proširi delatnost kako bi opstalo, a nabavkom najsavremenije foto-opreme za izradu suvenira zadržalo je korak sa konkurentima ne samo u okruženju nego i u Evropi i svetu. Na ovim mašinama praviće proizvode koji se izvoze u zemlje bivše Jugoslavije i plasiraju na rusko tržište, a tokom jeseni počeće proboj na tržišta zemalja Evropske unije – rekao je Milošević.

Direktor „Sloge“ Miroslav Velimirović istakao je da je grad pomogao najbitniji deo njihovog tržišnog nastupa i tako omogućio zapošljavanje 20 radnika u narednih mesec dana.

– Grad je prepoznao da ovo socijalno preduzetništvo ima ideju i omogućava da se zaposleni osećaju društveno korisnima. Mnoge firme ne žele da zaposle osobe sa invaliditetom zbog lošeg stava koji kod nas dugo traje. Ove osobe su izuzetno odgovorne i posao obavljaju bolje nego bilo ko drugi, jer imaju potrebu da budu prepoznati na tržištu rada i shvataju da je posao šansa da dobiju svoje mesto u društvu – rekao je Velimirović.

Prema njegovim rečima, od 35 trenutno zaposlenih 28 je sa invaliditetom, a novi program omogućiće zapošljavanje još 20 radnika, od kojih će osam biti osobe sa invaliditetom.

Dejan Antić lepi i pakuje proizvode od kartona. – Izuzetno sam zadovoljan svojim poslom i on mi mnogo znači, budući da je osobi sa invaliditetom veoma teško da nađe posao. Svi mi koji ovde radimo veoma smo precizni i odgovorni, pa mislim da bi i drugi poslodavci trebalo da slede primer „Sloge“ – rekao je Antić.

Uz preduzeća „Kosmos“ i „Lola preduzetništvo“, „Sloga“ je i prethodne godine od Sekretarijata za privredu dobila sredstva za poboljšanje uslova rada i povećanje spektra zanimanja, čime su se sačuvala postojeća i otvorila nova radna mesta za osobe sa invaliditetom, posebno za one sa višim kvalifikacijama.

„Sloga“ je najstarije preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na Balkanu i jedino prioritetno zapošljava osobe sa umanjenom sposobnošću vida, koje se veoma teško zapošljavaju.

Оставите одговор