Projekat „Bolji smo zajedno“

29

Stara Pazova – Završna konferencija projekta „Bolji smo zajedno“ – Razvoj i jačanje usluga lokalne zajednice za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u Rumi, Irigu, Pećincima (partneri u projektu) i Staroj Pazovi (nosilac projekta) održana je povodom kompletne realizacije ovog projekta koji je trajao od 1. jula 2011. do 1. jula 2013. godine.

Projekat se realizovao u sklopu programa IPA 2008 Socijalna inkluzija, koji finansira i realizuje EU uz pomoć UNICEF-a i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

– Ova završna konferencija ima za cilj prezentovanje postignutih rezultata, kao i podizanje svesti o aktivnom učešću lokalnih samouprava u razvoju usluga socijalne zaštite. Njegova vrednost je oko 400.000 evra, a tokom dve godine su realizovane usluge dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju u Rumi i Pećincima (Subotištu), kao i pomoć u kući porodicama za decom sa smetnjama u razvoju u Staroj Pazovi i Irigu. Pomoć u kući u ove dve opštine je obuhvatila 29 dece, a u dnevnom boravku 27 dece. Mapirali smo 209 porodica, kompletirali baze podataka, održali 16 radionica i otvorili kol centar za pomoć porodicama, istakla je projekt menadžerka Tamara Babić.

U ime tima UNICEF-a realizatorima projekta, ali i deci i roditeljima, se obratio Marko Đorić istakavši da je preko 90 opština bilo zainteresovano za ovaj projekat, a on je realizovan u 41 opštini sa 52 usluge osmišljene za decu sa smetnjama u razvoju.

– U ovom programu smo imali ukupno oko 1.000 korisnika sa kojima je radilo oko 300 zaposlenih i moram da kažem da će ubuduće socijalne usluge biti veliki poslodavac. Tokom projekta smo mapirali još oko sto dece koja nisu bila evidentirana, ukazao je Marko Đorić.

Оставите одговор