„Orlovi“ idu na Mondijal! Srpski fudbaleri „Specijalne olimpijade“ prvaci Evrope!

0

„Orlovi“, ugledajte se! Tako bi mogla da glasi jedina rečenica koja je važna za ovu priču. Ali, da bi priča bila potpuna, ona mora da ima početak i svoj kraj. Početak glasi: bile jednom osobe sa posebnim potrebama. I, retko ko je za njih mario, osim njih samih, njima najbližih i onih retkih, baš retkih kojima je do njih stalo. Tako udruženi, zbijeni u male, majušne redove, boreći se najpre sa sobom, a onda sa predrasudama – izrasli su u šampione. Evropske šampione. U fudbalu.

Možda ste čuli za „Specijalnu olimpijadu“. Možda i niste. Za oni baš takve, pre nego što priča počne, jedan kratki uvod. „Specijalna olimpijada“ je međunarodna organizacija koja podstiče i angažuje ljude sa mentalnim poteškoćama. Ona promoviše širom sveta njihovo prihvatanje, razumevanje tih osoba i poštovanje koje zaslužuju.

 

Priča o kojoj je danas reč, ili tačnije lekcija, glasi: intelektualna ometenost ne znači da neko ne može da bude šampion. I, ta lekcija ide ovako.

 

U Srbiji postoji čak 12 fudbalskih klubova „Specijalne olimpijade“. Ima ih širom naše zemlje, a reprezentacija je dobila priliku da se na šampionatu Evrope nadmeće sa najboljima. Ulog nije bio mali: borba za trofej, ujedno i za plasman na Svetsko prvenstvo Specijalne olimpijade koje će se 2014. godine održati u Brazilu. Baš gde i onaj Mondijal o kome smo toliko maštali.

 

Samo, od maštanja slaba vajda ako se ne prione na to – da šta god da je naš talenat umnožimo. Oplodimo. Da nas on vine ne iznad drugih, nego iznad sopstvenih strahova i predrasuda.

 

Naoružani tom željom, a oklopljeni trudom koji su uložili da to sebi i dokažu, naši fudbaleri Specijalne olimpijade krenuli su u Varšavu. Teško da bi odlazak na prvenstvo Evrope bio moguć bez pomoći Ministarstva omladine i sporta, kome su beskrajno zahvalni za pruženu priliku. Teško bi i tamo bilo, da im nije bilo šefa delegacije Nemanje Stanojevića. Teško bi bilo da nije bilo i stratega reprezentacije Miodraga Maksimovića.

 

A u Varšavi, lekcija je prerasla u bajku. Naši fudbaleri stigli su do finala, a u njemu pobedili Rumune sa 2:1 i osvojili zlato.

 

Na medalji nije pisalo „Bravo za pobedu nad tuđim predrasudama“. A trebalo bi.

Nije ni na drugoj strani medalje pisalo „Hvala na podsećanju“. A trebalo bi.

 

Jer, ne samo da su ti momci postali prvaci Evrope i ne samo da su se plasirali na njihov Mondijal, već su i nas sve podsetili na jako važnu stvar.

 

U svakome od nas čuči šampion. Nečega.

 

Ostalo je samo pitanje – što ga već jednom ne pustimo da to i pokaže?

Оставите одговор