Ljudskost pobedila birokratiju

0

Anđelina Zdravković iz Trstenika, koja od detinjstva boluje od cerebralne paralize, nedavno je postala majka. Međutim, zakon ne dozvoljava porodiljsko odsustvo za oba roditelja, što je Anđelinu i njenog muža dovelo u bezizlaznu situaciju. Kada je priča dospela u javnost, zakonsko rešenje je, ipak, pronađeno.

Tridesetogodišnja Anđelina Zdravković iz Trstenika od detinjstva boluje od cerebralne paralize. To je nije omelo da stigne na korak do diplome Ekonomskog fakulteta, zaposli se u „Prvoj petoletki“ i ostvari najveći san. Pre tri meseca, postala je mama. Iako se činilo da će birokratske prepreke baciti senku na roditeljsku radost, ljudskost je, na sreću, pobedila propise.

Anita je njen najveći uspeh. Potvrda ogromne unutrašnje snage i hrabrosti koji su joj pomogli da prihvati bolest, detinjstvo bez roditelja, gubitak bake i deke, i odnos okoline tokom školovanja, ali i u trudnoći.

Anđelina Zdravković kaže da se susretala sa predrasudama, čudnim pogledima, ali, kako ističe, uvek je išla samo napred, jer je znala svoj cilj.

Do njega je stigla uz Ljubišinu pomoć. Njegova ljubav i podrška temelj su na kojem počiva i briga o Aniti.

Anđelini je važno da je neko prisutan da joj pomogne oko ćerke, jer prema njenim rečima, ima nekih stvari koje ne može sama da radi.

U potrazi za rešenjem problema kucali su na vrata mnogih ustanova i uvek dobijali isti odgovor. Porodiljsko odsustvo za oba roditelja zakon ne poznaje.

Ljubiša Trifić kaže da su jedina rešenja bila da on prestane da radi ili da Anđelina nađe posao.

Pošto je njihova priča dospela u javnost, odgovorni su ipak našli rešenje u skladu sa zakonom.

Direktor Centra za socijalni rad u Trsteniku Dragojlo Minić napominje da porodica više neće biti sama, jer će im negovateljica Marija Perić, preko Centra za socijalni rad i dobrovoljnog radnog angažovanja, pružati svakodnevnu pomoć i podršku.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić kaže da će Opština pokušati da Ljubiši Trifiću, koji trenutno radi u Kraljevu, pronađe posao u Trsteniku, kako bi bio bliži kući i da bi zajedno sa suprugom odgajao bebu.

Mada niko nije očekivao, Anita je već prvog dana zaspala u naručju nove negovateljice. Na radost roditelja i svih koji su u rešenju problema pomogli.

Оставите одговор