У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ СЕ БРИНУ О ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Заједничким снагама решавају проблеме

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Особе са инвалидитетом често су систематски искључене из свих сфера живота, а ретко кад успеју да нађу и своје место у пословном свету. Зато се све више удружују, не би ли заједничким снагама изнедрили решења за проблеме са којима се суочавају, а они су различити, у зависности од обољења и степена инвалидитета.

То је потврдила и заменица начелника Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине у Сремској Митровици Слађана Мирчета, рекавши да највећа помоћ коју им они пружају као локална самоуправа, долази управо преко финансирања удружења грађана.

–  Ове године се на наш конкурс из области социјалне заштите пријавило 40 удружења, међу којима око 80 одсто чине удружења грађана особа са инвалидитетом. Имамо и нових удружења која се баве питањем аутизма, што је и за нас у Управи ново искуство. Имамо и удружење дијабетичара, затим бубрежних болесника и оно које брине о особама са Дауновим синдромом. Охрабрујући је податак да се у задњих неколико година није регистровала ниједна нова особа са том дијагнозом. Град Сремска Митровица је издвојила седам милиона динара за њихове пројекте. Истакла бих два базара продајних иозложби за инвалидна лица која реализујемо, са циљем да се шира јавност упозна са њиховим радом, али и са њима самима, а смисао је да особе са инвалидитетом постану видљивије осталој популацији, и у складу са тим се што боље социјализацију у друштву ком припадају – казала је за „Дневник” Мирчета, додавши да се базари организују за Ускрс и Нову годину.   

Ове године је био пети пут како су, као локална самоуправа, догађаје уврстили у редовну активност, а заменица начелника каже да су први пут  организовали догађај на отвореном, испред Туристичког центра.


Картицама преко реда

Пре годину дана, заменица начелника Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине у Сремској Митровици Слађана Мирчета дошла је на идеју да направи налепнице за особе са инвалидитетом, уз које би се добијале и картице. Институције које би имале налепницу су оне које Град финансира, или које су у било којој ингеренцији Града, а корисник који има картицу не би морао да чека ред. Други корак картице је да те институције дају попусте за одређене услуге које град финансира и на тај начин би и особе са инвалидитетом виделе да нису искључене из нашег видокруга.

– Мислим да су пажња и емпатија највећи смисао, и то треба вратити међу људе, како би се и сам положај особа са инвалидитетом подигао на виши ниво. Надам се, када ви дођете следећи пут, да ће ова прича заживети, и да ће неки град ово од нас преписати, била ја на овом месту или не – каже за крај наша саговорница.


– Сваки пут када правимо те продајне изложбе, креатори се радо одазову, јер у суштини, они морају да оправдају средства која им ми дамо, а са друге стране, то им је и прилика да нам се представе. Укључили смо и ШОСО „Радивој Поповић ”, како би и најмлађи узраст био део овог догађаја. Кренули смо и са умрежавањем других грађана са њима, јер што више буде разних људи, видљивост ће бити већа, па самим тим изостаје и стигматизација, јер су ту сви једнаки и своји међу својима, а с тим у вези, ове године је посећеност била одлична – прича наша саговорница.

Како каже, има много удружења која се баве инвалидитетом код деце, а што се тиче локалне самоуправе, једна од активности у које су укључени је обезбеђивање персоналних асистената.

– Када сам почела да радим пре пет година, мислим да је тада било 14 деце којима је био потребан, а данас је тај број 60. Персонални асистенти су активни у удружењима, тако да смо сви у суштини повезани. Наша Управа има и Фонд за децу са ретким болестима, и ту помажемо деци која чекају на операције или на инхалаторе. Доста имамо експанзију аутизма, што спада у групу инвалидних лица, а њима требају комуникатори, па смо тако правили хуманитарне концерте, и успели смо да их обезбедимо. Много нам помаже и ШОСО „Радивој Поповић”, ту имамо МНРО удружење, чији чланови квалитетно раде са децом. Имамо посебно Дневни боравак при школи, а са друге стране и Дневни центар за децу, омладину и одрасле, као удружење – потврђује Мирчета, истичући да су пре пар година у оквиру поменуте школе направили и сензорно игралиште.


Услуга родитељ – неговатељ

Град Сремска Митровица ће можда бити први град који ће покренути услугу родитељ – неговатељ, не би ли биолошким родитељима дали могућност избора. Како каже Слађана Мирчета, родитељи деце која имају неки степен инвалидитета или су пак у питању деца која имају нормалне потребе, али их исказују на различите начине, морају 24 сата да брину о њима, што им не оставља могућност запослења. Међутим, овом услугом би, између осталог, родитељи који желе могли радити неколико сати дневно, како би обезбедили бољу егзистенцију за своју породицу. Тај процес је у припреми, а Слађана каже да ће више о томе бити речи када се ствари почну конкретније одвијати.


На више локација градске власти направиле су прилазе за особе са инвалидитетом.

– Урадили смо рампе за особе са инвалидитетом и то у згради општине и она ће ускоро бити реконструисана, али и овде код нас у управи, с обзиром на то да смо одвојени. Имамо Туристички инфо центар у ком је такође урађен прилаз за инвалидна лица, али адаптиран је и тоалет према њиховим потребама. У РФЗО и у пензионом, улаз из дворишта има урађен прилаз за инвалидна лица. Чак смо и лифт уградили. Спортски центар има прилаз у халу, а две нове школе које се граде, планиране су пројектом да имају такође све што је потребно за особе са инвалидитетом. Помогли смо као локална самоуправа и детету које је оперисало кукове, а родитељи нису имали могућност плаћања базена за рехабилитацију. Као Град смо им рефундирали трошкове месечне карте преко нашег Фонда за децу. Имамо и најуређенију плажу у Србији, која поседује и прилаз за особе са инвалидитетом. Свега ту још фали наравно, али се ради на решавању проблема онако како смо у могућности – казала је наша саговорница.  

У Градској управи за социјалну заштиту и заштиту животне средине у Сремској Митровици омогућене су повластице за паркинг места особама са инвалидитетом, а покривају и ратне војне инвалиде, дајући им одређене бенефите.

– Као локална самоуправа смо дали на коришћење наше просторије удружењима особа са инвалидитетом. При једној нашој организацији основали смо женски центар, који је удружио седам удружења, а ту су хранитељи, представници удружења који се баве проблемима деце са аутизмом, бубрежни болесници – закључује Мирчета, додавши да је циљ покренути социјално предузетништво, како би им омогућили један вид финансирања, али и помогли у брендирању производа и слично.

И. Бакмаз

Фото: С. Шушњевић

Пројекат „Унапређење јавног интереса особа са инвалидитетом” реализује „Дневник Војводина прес”, а суфинансира Град Сремска Митровица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Objavljeno: 18. 6. 2024.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Bakmaz