Светско првенство у кросу у суботу у Београду: Србија поново центар планетарне „краљице спортова”

Србија и Београд ће у суботу поново бити епицентар светске атлетике организацијом Светског првенства у кросу…

Фото: Српски атлетски савез

Србија и Београд ће у суботу поново бити епицентар светске атлетике организацијом Светског првенства у кросу, које ће бити одржано у Парку пријатељства на Ушћу!

Уз светски крем који се сјатио у главни град Србије, међу 500 такмичара из 50 земаља, наћи ће се и 13 адута наше репрезентације.

Њен предводник, Елзан Бибић, нестрпљиво очекује почетак шампионата.

– Поносан сам што моја земља организује још једно такмичење светске класе и задовољство је такмичити се пред домаћом публиком. Посебно ми је драго што смо окупили толико врхунских атлетичара и атлетичарки – рекао је Бибић.

У Београд је дошла и бранитељка планетарне титуле, позната Кенијка Беатрис Чебет.

– Кенија има јак тим и надам се да ћемо се кући вратити са доста медаља, као и екипном титулом – рекла је Чебет на комнференцији за медије у Београду.

Џејкоб Киплимо из Уганде, светски рекордер у полумаратону, такође, ће бити у мисији да одбрани злато.

– Много сам се припремао за ово светско и једва чекам почетак трке у суботу. Знам да ће бити одлично такмичење и надам се да ћемо видети заставу Уганде на проглашењу победника – истакао је Чебет.

Старт Светског првенства у кросу је у суботу у 11 часова када крећу јуниорке, од 11.35 јуниори, па микс штафете у 12.15, да би елитне сениорске трке почеле у 12.45 у женској конкуренцији, а у 13.30 у мушкој.

На конференција за медије догађај су најавили и председник Српског атлетског савеза (САС) Веселин Јевросимовић, градоначелник Београда Александар Шапић и председник Светске атлетске федерације Себастијан Коу.

– Велика нам је част да је Београд четврти пут домаћин једног овако великог такмичења. Кандидати смо и за Европско првенство 2028. Желим свима да пожелим леп боравак у Београд. Надам се да ће наша федерација да уради све што је неопходно као и до сада. Имаће нашу помоћ. Пуно среће на трци – рекао је Шапић.

Себастијан Коу се захвалио Српском атлетском савезу и његовом председнику Веселину Јевросимовићу, као и држави Србији што је Београд постао важан центар када је у питању атлетика, док је први човек САС-а  поручио:

– Србија је једина земља у свету која је добила организацију два светска првенста у последње две године. Не сумњам да ће и ово бити проглашемо као једно од најбоље организованих. У Београд је пристигло више од 500 атлетичара. Преко 50 земаља је откупило директан ТВ пренос и Београд и Србија ће бити центар дешавања у свету. Хвала свима онима који су помогли организацију, председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије, граду Беораду, домаћим спонзорима компанији Дунав осигурање и Вода Вода. Хвала и Светског атлетици која нам је указала повредење да организујемо једно овако такмичење – поручио је Јевросимовић.

Председник Светске атлетске федерације Себастијан Коу похвалио је Српски атлетски савез (САС), те поручио да је Београд постао град који цела атлетика широм света и те како познаје!

– Драго ми је због другог светског првенства овде у Београду, који је град који ми постаје све познатији.Радујем се овом догађају јер сам свестан да смо дали Београду веома компактан временски рок да оствари ово првенство. Београд се већ сада покзао као велики град за светску атлетику, како за Европу тако и свет. Сигурно ће тако бити и у будућности, волимо амбициозне људе, зато смо овде – рекао је Коу.

На питање зашто се стало враћа у Београд, Коу је рекао:

– Зато што стварно волимо да будемо овде. Београд се увек пријављивао и показивао интересовање. Не волимо да будемо овде због ресторана и добрих пријатеља. Постоји разлог за тако нешто. Федерација је светске класе, политичари земље улажу у спорт. Када имате тако нешто и сјајну комуну и волонтере морате доћи у Београд. То је веома лако одлучити. Али знамо да када смо овде да смо у сигурним рукама. Шампионат ће бити одлична прилика да се докаже то за ову земљу – поручио је Себастијан Коу.

К. Б. 

Objavljeno: 29. 3. 2024.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: K. B.