Počele probe nove predstave Harisa Pašovića

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu upravo su počele probe nove predstave „Svijet mogućnosti”, autora i reditelja Harisa Pašovića.

Sa probe predstave „Svijet mogućnosti” (Foto: D. Rauški)

U  Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu upravo su počele probe nove predstave „Svijet mogućnosti”, autora i reditelja Harisa Pašovića. Predstava je rezultat rada na međunarodnom projektu čiji je cilj osvetljavanje života osoba sa invaliditetom, a premijera se očekuje početkom aprila.

„Svijet mogućnosti” kao glavnu temu ima život dece sa invaliditetom, ali i živote članova njihovih porodica, institucija koje su deo njihovih života, njihove svakodnevice, izazova sa kojima se susreću… Reditelj Haris Pašović naglašava da nije bilo lako napraviti dramski tekst s obzirom da okosnicu čini materijal čiju suštinu nije moguće izraziti rečima, odnosno da su glumačke kreacije presudne za sadržaj.

– Na predstavi radim sa glumačkom ekipom koja je veoma duboko ušla u ceo proces. Mi zapravo radimo godinu dana na ovom projektu. Imali smo radionice u Novom Sadu, u Budvi, i u Sarajevu. Radili smo i sa našom koleginicom Larisom Lipovac Navojec iz Zagreba koja je koreograf i jedan od partnera u ovoj priči, ali nama je ključno partnerstvo sa institucijama koje rade sa osobama sa invaliditetom. U Novom Sadu, Sarajevu i Budvi mi smo posetili centre i dnevne boravke koji se bave i gde borave osobe invaliditetom, provodili s njima vreme i stekli određeni uvid u njihove živote, koji sada želimo da prenesemo publici, kaže Pašović uz napomenu da je pred glumcima veliki izazov, i glumački i ljudski, ali da ne sumnja da će kreativno izneti svoje uloge.

Probe u Srpskom narodnom pozorištu su praktično početak poslednje faze ovog projekta, kada će svi učesnici pretočiti svoja iskustva i ono što su kroz radioničarski rad naučili u prethodnom periodu. Stručnu podršku tokom celog projekta autorskom i glumačkom timu pružaju i predstavnice ŠOSO „Milan Petrović”: pomoćnik direktora Svetlana Bašević i psiholog Maja Kukobat, koje su bile prisutne i na prvoj čitalačkoj probi. Prema rečima Harisa Pašovića, put od ideje do realizacije bio je dug, a SNP je od samog početka izrazilo veliki interes i želju za ovim projektom, koji će svet osoba sa invaliditetom učiniti vidljivijim.

– Radeći na predstavi „Za šta biste dali svoj život” počeli smo da razmišljamo šta je sa onim ljudima koji imaju tako otežan život, a ipak oni žive, njihovi roditelji se bore za njih, institucije se bore za njih… i to je bio prvi kontakt. Dakle, naš prvi kontakt sa školom „Milan Petrović” bio je još 2016. godine. I onda je dugo trebalo dok smo razvili koncept, pronašli produkcione okolnosti i evo sada, posle osam godina, sastajemo se ovde u završnoj fazi ovog projekta, kaže Pašović.

Pored Harisa Pašovića, umetnički tim čine: kostimograf Marina Sremac, kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić, koreografkinja Larisa Lipovac. U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa, Rade Perović.

Objavljeno: 11. 3. 2024.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Borka Golubović-Trebješanin