Realizovan projekat: „Šta me onemogućava?“ Pogledajte Suzaninu i Sinišinu priču!

Video klipovi u kojima su akteri Suzana i Siniša, premijerno su emitovani na tribini: „Šta me onemogućava?“ 26. septembra u kulturnoj stanici Svilara.

Suzanu Ristanić i Sinišu Tucića svakodnevno nešto onemogućava. Čudno je kako, naizgled, jednostavne i uobičajne radnje, mogu biti tako teško izvodljive i komplikovane.

Suzana i Siniša su osobe sa invaliditetom. Uzrok onemogućavanja nije invaliditet, već nepristupačnost okruženja, usluga, informacija, iza kojih uvek stoje stereotipi i predrasude, neznanje i socijalna distanca. Kad živite sa onemogućavanjima, onda to utiče i na vaše postupke, razmišljanja i način svakodnevnog fukncionisanja.

Suzana i Siniša imaju različite priče, ali opet nekako slične. Podelili su ih, sa željom da se u javnosti fokusiramo na realne probleme i rešenja i time utičemo na smanjene opšteg onemogućavanja u društvu. Pogledajte njihove priče!

Suzanina priča.

Sinišina priča.

Video klipovi u kojima su akteri Suzana i Siniša, premijerno su emitovani na tribini: „Šta me onemogućava?“ 26. septembra u kulturnoj stanici Svilara. Gosti tribine bili su: Suzana Ristanić i Siniša Tucić, akteri video klipova, kao i Milica Veljković, aktivistkinja i novinarka i Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja. Razgovarali su o sistemskim preprekama na koje osobe sa invaliditetom nailaze i složili se da je pristupačnost preduslov socijalnog uljučivanja osoba sa invaliditetom i veza koju treba da unapređujemo i gradimo. Video klipovi i tribinu realizovala je Kreativno afirmativna organizacija Parnas u okviru projekta „Šta me onemogućava?“, koji je podržala Gradska uprava za dečju i socijalnu zaštitu Grada Novog Sada! Cilj projekta je da senzibiliše javnost o položaju i sistemskim problemima osoba sa invaliditetom i doprinese povećanju svesti šire javnosti o položaju i pravima osoba sa invaliditetom.

Marijana Ramić

potpredsednica KAO Parnas

Tel. 064-33-40-139

kaoparnas@gmail.com; http://kaoparnas.org/

Izvor: Kreativno Afirmativna Organizacija Parnas (kaoparnas@gmail.com)