Festival Uhvati film od 11. oktorba u KCNS

Na svečanom otvaranju, biće prikazani filmovi sa prethodnih izdanja Uhvati film-a, koje je spremio tim Festivala…

Ovogodišnji 21. Međunarodni filmski festival Uhvati film počinje 11. oktobra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Na svečanom otvaranju, biće prikazani filmovi sa prethodnih izdanja Uhvati film-a, koje je spremio tim Festivala. Gledaoci će imati prilike da pogledaju filmove Viki, Gluva ljubav i Lica, koji će ih podsetiti zašto je Uhvati film festival filmova koji menjaju perspektive.

Uhvati film održava se od 11-15. oktobra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Očekuje nas 32 kratkometražna filma iz svih krajeva sveta i inspirativan govorni program u kojem će publika imati prilike da razmeni utiske o filmovima i razgovara sa prisutnim autorima i gostima. Ulaz na sve programe je besplatan.

Pokrenimo promene na 21. Uhvati film-u

Uz slogan „Pokrenimo promene“, 21. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“ biće održan od 11-15. oktobra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Očekuje nas 32 kratkometražna filma iz svih krajeva sveta i inspirativan govorni program u kojem će publika imati prilike da razmeni utiske o filmovima i razgovara sa prisutnim autorima i gostima. Ulaz na sve programe je besplatan.

Festival se svečano otvara 11. oktobra od 18h kad je na repertoaru izbor filmova sa prethodnih izdanja Uhvati film-a, koje je spremio tim Festivala. Gledaoci će imati prilike da pogledaju filmove Viki, Gluva ljubav i Lica, koji će ih podsetiti zašto je Uhvati film festival filmova koji menjaju perspektive.

Naredni dani Festivala, rezervisani su za sjajan filmski takmičarski program. Od četvrtka, 12. oktobra do nedelje, 15. oktobra, od 18h u Kulturnom centru Novog Sada, publika će uživati u 29 kratkometražnih filmova iz 18 država sveta. Filmovi su igrani, dokumentarni i animirani. Diraju u srce, edukuju, šire um i promovišu različitosti. Menjaju perspektive i pokreću promene.

Svakog dana nakon filmskih projekcija slede tribine. U četvrtka, 12. oktobra, održaće se tribina „Pokrenimo promene: snaga pojedinca“. Gošća će biti Milica Knežević, aktivistkinja, koja svoj profil na društvenim mrežama koristi za širenje svesti o pristupačnosti i rušenje stereotipa i predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Ona će govoriti o snazi pojedinca da pokrene promene i objasniti zašto osobe sa invaliditetom nisu superheroji kad rade uobičajene stvari.

Naredni dan, 13. oktobar rezervisan je za temu umetnosti. U okviru tribine: „Pokrenimo promene: Snaga umetnosti“, gostovaće autor filma „Hortenzija“ iz Albanije, Gentian Minga i producent turskog filma „Nečuvene stvari“, Fatih Başdemir. Oni će zajedno sa publikom govoriti o moći filma da utiče i menja stvarnost.

U subotu, 14. oktobra, tema dana je ljubav. Na tribini „Pokrenimo promene: snaga ljubavi i strasti“, David Todorović, autor filma „Treća sreća“ iz Crne Gore i aktivistkinje Sanja Marković i Anđela Stojanović, govoriće o predrasudama prema osobama sa invaliditetom kao partnerima i zapitati se da li je ljubav svima dozvoljena?

Festival se završava razgovorom u nedelju, 15. oktobra,Pokrenimo promene: snaga porodice“.  Gošće su: Jelena Šebez, poznatija po svojim profilima na društvenim mrežama kao „Jelena dnevnik autistične mame“ i Tatjana Poljak, predsednica Udruženja Realno koje je pokrenulo inicijativu da i osobe sa mentalnim invaliditetom nakon 18. godine imaju personalne asistente. Ove dve hrabre mame istaće važnost podrške porodice osobama sa invalidetom, ali i važnost sistemske podrške.

Kao i prethodne godine, svi filmovi će biti opisno titlovani, audio-opisani i sinhronizovani na srpski. Govorni sadržaji prevode se na srpski znakovni jezik. Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava Uhvati film, pristupačan je za osobe sa motoričnim invaliditetom. Time, Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji filmski festival u regionu, jer je pristupačan osobama sa motoričkim invaliditetom, Gluvim i slepim osobama.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 21 godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnas, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner, kao i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice. Održava se sa ciljem afirmacije domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocije mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umetnost.

Uhvati film dobitnik je nagrade Prvi glas građana u okviru kampanje Pokretači promena 2022, koju je organizovala Beogradska otvorena škola. Upravo zato, Uhvati film 2023 održava se pod sloganom Pokrenimo promene i šalje poruku da promene koje načinimo sami, jesu vidljive i važne, ali promene koje činimo zajedničkim snagama, imaju moć da menjaju svet.

Više detalja, možete naći i na zvaničnom sajtu Festivala.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

pr.uhvatifilm@gmail.com;

http://uhvatifilm.org/


www.uhvatifilm.org

https://www.facebook.com/uhvatifilm/

https://www.instagram.com/uhvatifilm/

Photo By MTomic

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)