ПЕТО узастопно ЗЛАТО за Бориславу Перић Ранковић на ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ ШЕФИЛДУ, сребро за Ану Првуловић и бронза за Митра Паликућу

Српски парастонотенисери освојили су три медаље у синглу на Европском првенству…

Српски парастонотенисери освојили су три медаље у синглу на Европском првенству, које се одржава у британском граду Шефилду.

Борислава Перић Ранковић стигла је до пете узастопне титуле, а седмог појединачног злата укупно са европских првенстава. Она је у финалу у класи Т4-5, лакше од очекиваног савладала Францускињу Александру Сент Пјер са 3:0. Францускиња је само у другом сету пружила достојан отпор нашој шампионки. Пре тога је Беба у полуфиналу је са 3:0 победила вицешампионку света Немицу Сандру Миколашек, која је у четвртфиналу елиминисала Наду Матић после велике борбе са 3:2.

Сребрну медаљу освојила је Ана Првуловић у класи Т2 и тиме одбранила одличје освојено на прошлом Европском првенству у Шведској. Она је у дуелу за сребро победила Гркињу Евантију Бурниу са 3:1, а онда је у мечу за злато поражена од Италијанке Ђаде Роси са 3:0. Неизвесна борба водила се у првом сету, а пошто га је Ана изгубила, као да до краја меча није могла то да заборави, па је Италијанка у друга два сета лако дошла до победе.

Бронзану медаљу освојио је Митар Паликућа у класи Т5, који се у полуфинале пласирао после победе од 3:0 у сетовима у сусрету са Николасом Савант-Аиром из Француске, а онда је у борби за финале поражен од параолимпијског и светског шампиона Валентина Бауса из Немачке са 3:0. Иако је у првом сету лако изгубио, друга два су била знатно неизвеснија и Митар је поражен после борбе на разлику од по 14:12. Он није успео да одбрани сребро из Шведске, али је наставио низ освајања медаља са великих такмичења.

 Близу изненађења и пласмана у полуфинале, а тиме и одличја, био је Горан Перлић у класи Т2.Водио је 2:1 у сетовима  против параолимпијског и европског шампиона Фабијана Ламироа из Француске, али је на крају поражен са 3:2. У четвртфиналу је играо и Младен Ћирић у класи Т3 и то је његов до сада највећи успех у синглу на великим такмичењима. Изгубио је од светског и параолимпијског шампиона Томаса Шмитбергера из Немачке са 3:0 у сетовима.

Европско првенство се наставља надметањима у дубловима и миксевима, где српски репрезентативци имају нове шансе за одличја.

Г. Маленовић

Objavljeno: 7. 9. 2023.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: G. Malenović