ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОМА ЗДРАВЉА У СОМБОРУ Повратак у Мирну улицу

Након вишемесечних радова на реконструкцији главне зграде Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“…

Фото: Сомбор Фото: Дневник.рс

СОМБОР: Након вишемесечних радова на реконструкцији главне зграде Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ почетак седмице је обележио повратак запослених у ову установу здравствене заштите примарног нивоа.

Завршени су радови, започети још током априла прошле године, а почео је постепени повратак свих служби у комплетно реновирано здање у Мирној улици.

Очекује се да ће до краја јуна све службе бити враћене у реконструисану централну зграду, те бити у функцији здравствене заштите житеља Сомбора и околине. Први су се у своје канцеларије вратили руководиоци те установе, као и рачуноводство, правна служба и апотека, док ће током викенда у своје освежене просторије опрему вратити и запослени у служби Медицине рада, који би већ колико од понедељка требали да почну са уобичајеним радом. Како наглашавају у Дому здравља, новост је и то што су просторије некадашње Кућне неге већ ове седмице постале нова локација за Ковид амбуланту и вакцинални пункт. Према речима директорке установе др Емеше Ури, почетак наредне недеље ће бити резервисан за сеобу лабораторије.

– За овај посао ће нам требати неколико дана, а мада ћемо након његовог обављања почети анализу урина, прва два дана неће бити могуће обављати биохемијске претраге, односно анализе шећера у крви и крвне слике, те ће за нас то радити лабораторија наших колега из Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ – казала је др Емеше Ури. – Након лабораторије, план је да се у реновирану зграду врати и почне да ради Служба за здравствену заштиту предшколске деце, након чега следе Школски диспанзер, па Општа медицина и све остале службе.


Захвални за стрпљење и помоћ

У изјави за локалне медије др Емеше Ури је нагласила захвалност коју здравствени радници ове институције дугују својим суграђанима о чијем здрављу воде бригу.

– Желела бих да се захвалим свим нашим пацијентима на стрпљењу и разумевању које су показали током реконструкције зграде у Дому здравља, али желим да се захвалим и самој локалној самоуправи те градским јавним предузећима која нам својим средствима и људима помажу да се што пре вратимо у реновиране просторије и почнемо са уобичајеним радом у далеко бољим условима за саме пацијенте, али и све запослене – поручила је Ури. 


Према њеним речима, новина у организацији Дома здравља ће бити и то што ће просторије некадашњег Антитуберкулозног диспанзера у Улици Мите Поповића, бити нова локација за запослене и кориснике услуга здравствене заштите службе Кућне неге.

Радови на реконструкцији главног здања Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Мирној улици започели су још прошлог априла уз тадашње предвиђање да ће радови потрајати свега четири до шест месеци, али су се они услед непредвиђених техничких проблема и измена продужили на нешто више од годину дана. Сва средства за овај пројекат реконструкције, вредан више од 164 милиона динара, обезбеђена су из градског и буџета Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, а током радова порадило се и на набавци нове, савремене опреме.

На главној згради реконструисана су оба крила објекта, промењена је у потпуности кровна конструкција, као и прозори, улазна врата и сва остала столарија, а постављена је и нова електрична и телекомуникациона инсталација, алармни и противпожарни системи и надзорне камере. Реконструкција је подразумевала и опремање тог здања новим система за грејање и хлађење,односно централизованом климатизацијом коју до сада није имало. Поред уређења посебних тоалета за особе с инвалидитетом постављена су и два спољна лифта за пацијенте, што ће свима који долазе у Дом здравља, а пре свега особама са инвалидитетом, олакшати приступ свим службама примарне здравствене заштите у Сомбору.

М. Миљеновић

Објавлјено: 8. 6. 2023.

Извор:

Аутор: М. Миљановић