Iz Beograda trka za Krakov

NA TRIM STAZI BEOGRADSKOG HAJD PARKA ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA OLIMPIJSKI DAN 2023

Na trim stazi u beogradskom Hajd parku juče (3. juna) je pod sloganom „Trčimo ka Evropskim igrama! Bodrimo Tim Srbije!“ održan Olimpijski dan i tako je po 29. put u Srbiji obeležen rođendan Međunarodinog olimpijskog komiteta.

Tradicionalno su održane trke za decu uzrasta od 4, 8 i 12 godina, trke zadovoljstva na 3.800m za sve uzraste, porodična trka u kojoj su učestvovali roditelji i deca, štafetna – sponzorska trka i trka za osobe sa invaliditetom.

Učesnicima se obratio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković:

-Velliko je zadovoljstvo videti vas u ovolikom broju, kada po 29. put u Srbiji proslavljamo rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta. Vizija Pjera de Kubertena, koji je pre 129 godina osnovao Međunarodni olimpijski komitet, danas širom sveta okuplja veliki broj ljudi i navodi nas da kroz bavljenje sportom, naučimo kako da u svemu što radimo, uvek pružimo maksimum. Olimpijski dan je događaj za druženje, igranje i sjajna prilika za širenje olimpijskog duha i promociju olimpijskih vrevdnosti, zdravog načina života, čuvanje životne sredine i podsticanje na bavljenje fizičkom aktivnošću.

Maljković je zahvalio gradu Beogradu, gradskoj opštini Savski Venac, Crvenom krstu Srbije i sponzorskom pulu OKS na podršci u organizaciji ove manifestacije. Olimpijskom danu prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj i druge visoke zvanice iz sveta sporta.

Pored Aleksandra Kukolja, na Olimpijski dan su došli i Milica Đuričić, Ivana Anđušić Maksimović i Damir Mikec sa porodicama, kako bi podržali učesnike i naglasili važnost bavljenja sportom.

Tradicionalno, OKS je za sve učesnike Olimpijskog dana obezbedio majce, a za najmlađe učesnike namenio diplome sa potpisima predsednika MOK i OKS.

Za samo 18 dana na programu su Evropske igre u Krakovu u Poljskoj na kojima će tim Srbije učestvovati sa 85 sportista, posetioci su imali prilike da se oprobaju u nekom od sportova u kojim će naši sportisti učestvovati na prestižnom takmičenju.


TOMAS BAH: HAJDE DA SE POKRENEMO

U poruci predsednika MOK Tomasa Baha, koju je pročitao reprezentativac Srbije u džudou, vicešampion sveta iz 2021. godine i prvak Evrope iz 2017. godine Aleksandar Kukolj se kaže: „Na Olimpijski dan sećamo se stvaranja Olimpijskog pokreta našeg osnivača Pjera de Kubertena. Želeo je da kroz sport učini svet boljim. Zbog toga je Olimpijsski dan uvek savršena prilika da ustanete i da se pokrenete. Ovo je lepota sporta: on inspiriše svet da se kreće, i okuplja sve nas kao prijatelje i kao zajednicu, bez obzira gde se nalazimo ili kako odlučimo da budemo aktivni. U olimpijskom duhu, želim vam divnu proslavu Olimpijskog dana i poručujem: „Hajde da se pokrenemo!“


Objavljeno: 4. 6. 2023.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Sportski miks