Међународни турнир за стонотенисере са инвалидитетом: Осам одличја за Србе

Српска парастонотениска репрезентација освојила је осам медаља на међународном бодовном турниру одржаном у пољској престоници Варшави.

Фото: Приватна архива/Репрезентација Србије у Пољској

Српска парастонотениска репрезентација освојила је осам медаља на међународном бодовном турниру одржаном у пољској престоници Варшави.

Злато је припало Младену Ћирићу и Борислави Перић Ранковић у синглу, те дублу Нада Матић и Борислава Перић Ранковић. Сребро су освојили Младен Ћирић и Борислава Перић Ранковић у миксу, а бронзу Митар Паликућа и Нада Матић у синглу, Митар Паликућа и Младен Ћирић у дублу, те Митар Паликућа и Нада Матић у миксу. Најуспешнија је била Борислава са два злата и сребром.

Борислава Перић Ранковић је у Класи 4-5 (жене колица) до злата стигла победама над репрезентативном колегиницом Надом Матић од 3:1, Шпанкињу Кристину Рубио са 3:0, Швеђанку Ингелу Лундбак са 3:1 и Туркињу Ирем Олук са 3:1. Нада је осим од Бориславе поражена и од Туркиње Олук са 3:2, мада је водила са 2:0, а победила је Рубио са 3:0 и Лундбак 3:1. То је било довољно за бронзу. Борислава и Нада су до злата у дублу у Класи WD10 стигле победама над шпанско-турском комбинацијом Кристина Рубио/Хатиче Думан са 3:0, те Туркињама Ирем Олук/Наргиз Алтинтас са 3:1. После два злата Борислава је у миксу у Класи XD4-10 са Младеном Ћирићем стигла до сребра, пошто су њих двоје победили у групи Турке Несима Турана/Хатиче Думан са 3:0 и Алија Озтурка/Ирем Олук са 3:0, те британско-бразилску комбинацију Ендрју Гаја/Карлу де Азеведо са 3:0. У полуфиналу су савладали Турке Озтурк и Алтинтас са 3:0, а онда су у финалу изгубили од Турака Озтурка и Олук са 3:1. У овој класи Митар Паликућа и Нада Матић су у групи надиграли Швеђане Давида Олсона/Ингелу Лундбак са 3:1, Турке Абдулаха Озтурка/Наргиз Алтинтас са 3:0 и италијанско-шпанску комбинацију Франческа Бађија/Кристину Рубио са 3:0, а онда су у полуфиналу изгубили од Турака Озтурка и Олук са 3:0 и узели бронзу. Младен Ћирић је у синглу у Класи 3 стигао до злата, пошто је у групи надиграо Пољака Мацеја Налепку са 3:2 и Израелца Шмуела Бен Асора са 3:1, а онда је у полуфиналу био бољи од Пољака Јануша Чамота са 3:0 и у финалу од Ирца Колина Џаџа са 3:2 после велике борбе. Ћирић је са Митром Паликућом освојио бронзу у дублу у класи МД8, пошто су њих двојица у групи победили италијанско-шведску комбинацију Франческа Бађија/Давида Ослона са 3:0, Пољаке Рафала Лиса/Криштофа Зилку са 3:0, те немачко -шведску комбинацију Драгана Мацо Каноа/Бернта Норгена са 3:0, а онда су у полуфиналу поражени од Турака Абдула Озтурка/Несима Турана са 3:2 после велике борбе. Паликућа је и у синглу стигао до бронзе у Класи 5 пошто је у групи савладао Исланђанина Хакона Бјуркасона са 3:0, Турчина Али Озтурка са 3:1 и Пољака Даниела Стазака са 3:0, а онда је у полуфиналу поражен од старог знанца и љутог ривала Норвежанина Томија Урхауга са 3:2 после велике борбе.

Наши репрезентативци су пре трурнира одржаног за викенд одрадили и неколико дана припрема у Пољској. Са репрезентативцима су у Пољској били селектор Златко Кеслер и тренер Лазар Куртеш. Нашу репрезентацију ове године очекује Европско првенство у Великој Британији.

Г. Маленовић

Објављено: 29. 5. 2023.

Извор: www.dnevnik.rs

Аутор: Г. Маленовић