Први подкаст за особе с инвалидитетом

Удружење „Ми можемо све” покреће први подкаст у нашој земљи који се бави темама од интереса за особе са инвалидитетом, као и за ширу друштвену заједницу..0

Фото: Instagram/mimozemosve22

НОВИ САД: Удружење „Ми можемо све” покреће први подкаст у нашој земљи који се бави темама од интереса за особе са инвалидитетом, као и за ширу друштвену заједницу, како би додатно побољшали њихов положај и учврстили дијалог са њима. Прва епизода емисије у аудио-формату биће емитована сутра (12. маја) од 10 часова на Јутјуб каналу Удружења.

У уводној епизоди, суоснивач Удружења Милица Вељковић разговараће са својим саборцима Миланом Срдићем и Ненадом Дураковићем, који ће говорити о свом путу, о подстреку да направе разлику и буду подршка младима са инвалидитетом који данас траже своје место и тек откривају своје потенцијале. Нека од питања која ће бити постављена тада, као и у наредним епизодама, тичу се животних промена младих и потпуно другачијег могућег пута. Осим тога, слушаоци новог програма Удружења „Ми можемо све” сазнаће због чега је формат подкаста важан за особе са инвалидитетом.

– Како многи путем подкаста данас покушавају да помогну људима у свим областима, тако смо и ми дошли на идеју да изнесемо наша искуства и чињенице широј јавности – рекао је председник Удружења „Ми можемо све” Милан Срдић. – Пажњу ћемо посветити особама са свим видовима инвалидитета, покушати да дођемо одговора како да се укључе у живот и објаснити им да могу нормално да студирају или да возе аутомобил. Нажалост, већина њих и даље је недовољно информисана, али је ситуација много боља него раније.

Прва акција коју је удружење спровело непосредно након формалног оснивања била је посета Дечјем селу у Сремској Каменици. Тада су оснивачи Милица Вељковић, Дејана Бачко, Милан Срдић и Ненад Дураковић, кроз игру и дружење с корисницима Дечјег села, представили основна начела комуникације са особама с инвалидитетом. До сада су посебну пажњу посветили петнаестогодишњици потписивања УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом од стране Републике Србије, а током 2022. године продуцирали су документарни филм и публиковали брошуру на ту тему.

Пројекат „Ми можемо све” – информативно-едукативни подкаст особа са инвалидитетом финансијски је подржао Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

А. Чегар

Оbjavljeno: 11. 5. 2023.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: A. Čegar