Prihvatite različitost – svi smo isti

U SUSRET SVETSKOM DANU PODIZANjA SVESTI O AUTIZMU

Izložba u Gradskoj biblioteci (Foto I. Nešovanović)

Danas (31.. marta) će mališani i vaspitači iz 11 vrtića šetati Knez Mihailovom ulicom u plavim majicama, a pridružiće im se deca sa autizmom, događaj počinje u 12 časova

Kod svakog stotog deteta javlja se autizam, pokazuju istraživanja. Učestalost ovog razvojnog poremećaja je ista bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status. Osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom bori se za socijalnu i obrazovnu podršku. Zato Svetski dan podizanja svesti o autizmu, 2. april, obeležavaju aktivnostima s ciljem postizanja veće podrške osobama sa autizmom, ali i da bi skrenula pažnju na problem.

– Još ne postoji nacionalni registar osoba sa invaliditetom pa nije utvrđen broj osoba sa autizmom na teritoriji naše zemlje. Naše udruženje broji oko 350 članova, ali pretpostavlja se da je na teritoriji grada još 250 do 300 odraslih osoba kojima je potrebna podrška – objašnjava Mirko Gojić, predsednik Upravnog odbora Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom koje od 2005. godine, uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu, okuplja osobe sa autizmom, njihove roditelje, staraoce i članove porodica, kao i stručnjake koji pružaju pomoć.

U okviru aktivnosti organizacija inicira otvaranje novih i proširenje već postojećih usluga namenjenih osobama sa autizmom.

Neke od pogodnosti kojima je osobama sa autizmom pružena podrška su mogućnost parkiranja na parking-mestima za invalide, primanje tuđe nege, kao i nekih subvencija poput umanjenja računa za „Infostan” ili ukidanje plaćanja putarine. Već nekoliko godina postoji i socijalna usluga „Predah” koja omogućava roditeljima da decu privremeno ostave u smeštaju za negu i čuvanje.

Takođe, udruženje održava likovne, radno-okupacione i senzo-motoričke i radionice za roditelje, a često organizuju tribine i izlete.

– Gradski centar za fizičku kulturu obezbeđuje bazen za časove plivanja. Oni se održavaju u prisustvu roditelja ili staraoca, a deca imaju svoje instruktore plivanja– navodi Gojić.

Ciljevi udruženja su i borba za postizanje sistemskih rešenja za poboljšanje položaja osoba sa autizmom.

– Zdravstvo, socijalna zaštita i obrazovanje nisu povezani i prilagođeni potrebama osoba sa autizmom pa uvek treba tražiti način kako da dete, ali i okruženje pripremimo za svaki naredni korak – rekao je Srboljub Ranković, jedan od roditelja članova i potpredsednik udruženja.

Unapređenje usluga socijalne zaštite, usluge asistenta u porodicama, proširivanje mreže dnevnih boravaka… samo su neke od pogodnosti za koje se organizacija bori.

– Porodicama sa decom sa problemima iz autističnog spektra često su neophodne usluge ličnog pratioca. Zasad ovu uslugu koristi 680 porodica, a oko 230 je na listi čekanja. Cilj nam je da svim porodicama ova usluga bude dostupna. Problem je i nedostatak ličnih pratilaca – kaže Gojić.

Po završetku škole postavlja se pitanje: šta dalje? Sve pogodnosti koje su imali tada gube. U 15 dnevnih boravaka za decu i omladinu nalazi se više od 60 odsto odraslih osoba sa autizmom, ali program rada i sadržaji im nisu prilagođeni. Oko polovine članova Beogradskog udruženja su odrasle osobe sa ovim poremećajem.

– Moj sin ima 33 godine i on mora da čeka mene da idemo u kupovinu, šetnju, da hranimo labudove ili na druge aktivnosti, on u potpunosti zavisi od mene. Okruženju je potrebno objasniti, što je ponekad zamorno i ne naiđemo uvek na razumevanje – objasnio je Ranković.

Svake godine udruženje organizuje program obeležavanja Svetskog dana podizanja svesti o autizmu da bi ukazalo na svoj rad i obratilo pažnju javnosti na probleme sa kojima se bori. Tribinom za roditelje i stručnjake „ABA metoda u teoriji i praksi”, održanom u Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom u ponedeljak kada je i počela nedelja obeležavanja Dana osoba sa autizmom. U Gradskoj biblioteci je u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu otvorena prodajna izložba radova dece sa autizmom „Svako dete je umetnik”.

– Za osobe sa autizmom najlakše je izražavanje posredstvom umetnosti – slikanjem, pevanjem, plesom. Oni ne moraju biti vrsni umetnici, bitno je da se izraze i da budu primećeni, zato smo ovde izložili sve ono što su deca i odrasli sa autizmom slikali na likovnim radionicama tokom godine – rekao je Ranković.

Centralni događaj je tradicionalna manifestacija „Prihvatite različitost – Svi smo isti” danas (31. marta) u podne na Trgu republike.

Objavljeno: 31. 3. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: I. Nešovanović