Svetski kup za parastonotenisere: Novih šest odličja za Srbe

SVETSKI KUP ZA PARASTONISERE U ITALIJI

Srpski parastonoteniseri imali su pravu žetvu medalja na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu koji je održan u italijanskom mestu Linjano.

Posle pet odličja u pojedinačnoj konkurenciji, naši stonoteniseri sa inavaliditetom osvojili su još šest u dublovima i miksovima, tako da se iz Italije vraćaju sa 11 medalja i vrednim bodovima, koji se skupljaju za Paraolimpijske igre u Parizu.

Zlatne medalje osvojili su dubl Nada Matić i Borislava Perić Ranković, te miks Mitar Palikuća i Nada Matić. Srebro je pripalo dublu Mitar Palikuća i Mladen Ćirić, te miksu Mladen Ćirić i Borislava Perić Ranković. Bronze su osvojili dubl Sanja Mijatović i Ana Prvulović, te Boris Stoiljković u miksu sa Nemicom Janom Špegel.

Borislava Perić Ranković je, posle pojedinačnog zlata, stigla do drugog u dublu sa Nadom Matić, koja je osvojila bronzu pojedinačno. Njih dve su u klasi NjD10 bile prve u grupi, zatim su u polufinalu pobedile Korejke Mi Kjung Šin i Mi Gju Li sa 3:0, a onda u finalu i Francuskinje Floru Votije i Aleksnadr Sen Pjer sa 3:1. Borislava je zatim propustila priliku da se okiti i trećim zlatom. Naime, u miksu sa Mladenom Ćirićem u klasi DžD7 je bila prva u grupi, zatim su u četvrtfinalu bili bolji od poljsko-hrvatske kombinacije Rafala Risa i Helene Dretar Karić sa 3:0. U polufinalu su posle velike borbe savladali Francuze Florijana Merijena i Floru Votije sa 3:2, da bi u finalu, opet posle velike borbe poraženi od Hrvata Tomislava Špalja i Anđele Mužinić Vinćentić sa 3:2. Matićeva se takođe iz Italije vraća sa tri medalje, dva zlata i bronzom.

I Mitar Palikuća je posle pojedinačnog zlata uzeo još jedno u miksu sa Nadom Matić. Oni su u klasi HD10 u grupi bili prvi, a onda su u četvrtfinalu bili slobodni, a onda su u polufinalu i finalu nadigrali Korejce. Prvo su pobeđeni Jongjin Jang i Jung A Jung sa 3:1, a onda i Je Hjon Park i Ojong Kang istim rezultatom. U dublu sa Mladenom Ćirićem uzeo je srebro, pa se kući kao i Borislava Perić Ranković vraća sa dva zlata i srebrom. Palikuća i Ćirić su u klasi MD8 bili prvi u grupi, u osmini finala su bili slobodni, a u četvrtfinalu su posle velike borbe u pet setova (3:2) savladali Francuze Silvana Noela i Aleksandra Delarkea. U polufinalu su bili bolji od Šveđana Davida Olsona i Karla Ohgrena sa 3:1, a onda u finalu izgubili od Francuza Emerika Martina i Maksima Tomasa sa 3:2. Francuzi su vodili sa 2:0, naši momci su uspeli da izjednače na 2:2 u setovima, ali nisu imali snage i za preokret, pa su u petom, a time i u meču slavili rivali.

Sanja Mijatović i Ana Prvulović su stigle do bronze u dublu u klasi NjD5 zabeleživši dve pobede i dva poraza. Boris Stoiljković je sa Nemicom Janom Špegel u miksu u klasi HD4 kao drugi prošao grupu. Zatim su u četvrtfinalu bili bolji od poljsko-finske kombinacije Tomasa Jakimčuka i Aino Tapole sa 3:2, a u polufinalu su poraženi od Italijana Federika Krosara i Đade Rosi sa 3:0 što im je donelo bronzu.

Dubl Boris Stoiljković i Goran Perlić je u klasi MD4 kao drugi prošao grupu, ali je onda poražen u osmini finala od Slovaka Petera Lovasa i Lukasa Klizana sa 3:2. Grupu nisu prošli dubl Nemanja Ćurić i Hrvat Nino Baša u klasi MD8, Aleksej Radukić i Belgijanac Mark Filip Ledo u klasi MD18, miks Goran Perlić i Ana Prvulović u klasi HD4 i Nemanja Ćurić i Sanja Mijatović u klasi HD10.

Objavljeno: 20. 3. 2023.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: G. M.

Pet medalja pripalo Srbima

Na Svetskom kupu za osobe sa invaliditetom u italijanskom mestu Linjano naša stonoteniserska reprezentacija je osvojila pet medalja pojedinačno. Zlatne medalje osvojili su Borislava Perić Ranković (Spin, Novi Sad) u klasi T4 Mitar Palikuća (Spin) u klasi T5. Do srebra je stigla Ana Prvulović (Neos, Novi Sad) u klasi T2, a do bronze Nada Matić (Spin) u T4 i Mladen Ćirić (Tvrđava 02, Novi Sad) u T3.

Borislava Perić Ranković je kao prva prošla grupu, isto kao i Nada Matić. Obe su u četvrtfinalu bile slobodne, Berislava je u polufinalu savladala Francuskinju Floru Votje sa 3:1, dok je Nada izgubila od Brazilke Džojs de Oliveire sa 3:1. Zato je u finalu posle velike borbe Borislava Perić Ranković savladala Brazilku Olivieru sa 3:2 i osvetila klupsku i reprezentativnu koleginicu. Mitar Palikuća je kao prvi prošao grupu, u osmini finala je bio slobodan, a zatim je u četvrtfinalu savladao Japanca Kentaro Doia sa 3:1, u polufinalu Korejca Ming Či Čenga posle velike borbe sa 3:2, iako je u odlučujućem setu gubio sa 10:7. Od Korejca je inače izgubio u četvrtfinalu na svetskom prvenstvu prošle godine. U finalu je nadigrao Nigerijca Bolavu Akingbemislu sa 3:1. Ana Prvulović je zabeležila tri pobede, a onda je u odlučujućem susretu za prvo mesto izgubila od Italijanke Đade Rosi sa 3:0. Prijatno je iznenadio Mladen Ćirić, kao drugi je prošao grupu, u osmini finala je savlada Francuza Jorika Adjala 3:0, u četvrtfinalu je bio bolji od Šveđanina Karla Ohgrena sa 3:1, da bi onda u polufinalu izgubio od Korejca Jeonjina Janga sa 3:0.

Goran Perlić (K2, Zrenjanin) kao prvi prošao je grupu u T2, ali je u četvrtfinalu poražen od Korejca Čang Jung Kanga sa 3:1. U istoj klasi Boris Stoiljković je kao drugi prošao grupu, ali je isto zaustavljen u osmini finala od Brazilca Giljerma Marsija da Koste sa 3:1. Aleksej Radukić je u T8 klasi kao drugi prošao grupu, ali je u osmini finala izgubio od Šveđanina Niklasa Vesterberga sa 3:0. Nemanja Ćurić (Spin) nije uspeo da u T4 prođe grupu, kao ni njegova klupska koleginica Sanja Mijatović u T3.

Nove medalje od naših reprezentativaca očekuju se u konkurenciji parova.

Objavljeno: 18. 3. 2023.

Izvor: DNEVNIK – Sport

Autor: G. Malenović

Record Number of Events, Shocks Abound at ITTF Lignano Masters Para Open – www.ittf.com