Besplatno putovanje vozom po Evropi za mlade

U svakom krugu konkursa „propusnicu” za putovanje dobija 35.000 mladih, tako da ukupno 70.000 osamnaestogodišnjaka ima šansu da upozna kontinent vozom uz brojne popuste.

Evropska komisija najavila je ovogodišnji konkurs za besplatne železničke karte za putovanja Evropom za mlade. Konkurs će biti otvoren od 15. do 29. marta, a na njega se mogu prijaviti mladi rođeni između 1. jula 2004 i 30. juna 2005. Putovanje u trajanju od maksimalno 30 dana treba realizovati između 15. juna 2023. do 30. septembra 2024.

Oni koji napune 18 godina u drugoj polovini 2023. moći će da se prijave u sledećem krugu takmičenja, koji će biti raspisan u oktobru.

U svakom krugu konkursa „propusnicu” za putovanje dobija 35.000 mladih, tako da ukupno 70.000 osamnaestogodišnjaka ima šansu da upozna kontinent vozom uz brojne popuste.

Program „Diskaver EU” jedna je od aktivnosti programa Erasmus plus i u njemu mogu učestvovati mladi iz zemalja Evropske unije, ali i država pridruženih programu, među kojima su Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Osim besplatnih karata za voz, učesnici ovog programa dobijaju i kartice s kojima ostvaruju popuste na više od 40.000 mesta u Evropi – od javnog prevoza, kulturnih sadržaja, smeštaja, prehrane do drugih zabavnih aktivnosti koje su dostupne u svim zemljama članicama Europske unije.

Prošle godine Evropska komisija je, mimo ovog konkursa, ponudila još 10.000 dodatnih železničkih karata osobama između 18 i 20 godina iz različitih zemalja. Kako bi izbor učesnika bio pravedan, iz komisije navode da u svakoj zemlji dodeljuju određeni broj putnih karata na osnovu broja stanovnika u poređenju sa celokupnim stanovništvom EU.

Objavljeno: 18. 2. 2023.

Izvor: www.politika.rs

EK uputila poziv za besplatne karte za putovanje Evropom: Mogu da se prijave i mladi iz Srbije, koji su uslovi? – www.euronews.rs

Mladi iz Srbije mogu da se prijave za besplate karte za putovanje Evropom – www.beta.rs