PENZIONERSKE KARTICE

U sredu 15. marta kreće prijava za penzionerske kartice…

U sredu 15. marta kreće prijava za penzionerske kartice, a njihovo korišćenje biće omogućeno od 1. oktobra. U subotu je i stupio na snagu Pravilnik koji je objavljen 3. marta u „Službenom glasniku Republike Srbije”

Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i dodatne ugrožene grupe. U novom pravilniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, ali i korisnici mnogih drugih grupa:

  • novčane naknade za pomoć i negu drugog lica,
  • novčane naknade za telesno oštećenje,
  • privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,
  • korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,
  • invalidna deca

Ministar finansija Siniša Mali 6. marta je najavio da će od 15. marta biti omogućene prijave za penzionerske kartice, ali i da će penzije biti dvocifreno uvećane

– Za naš je to veoma važno. Od 15. marta krećemo i veliku kampanju i krećemo sa prijavom penzionera. Svako ko se prijavi za karticu imaće popuste u prodavnicama, u salonima, i tako će ne samo štedeti, već će ostvariti dodatni prihov kako bi im ostalo više novca za unučiće i decu“, rekao je Mali.

On je dodao da je ovo samo mali deo politike prema penzionerima, i podsetio na najavu predsednika Vučića o dvocifrenom dodatnom povećanju penzija.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih..

Preko kartice olakšice će biti moguće koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju.

Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Poeni, pogodnosti…

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica.

Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa, prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

– Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Sa ovim karticama penzioneri imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično“, rekao je ranije ministar Siniša Mali.

Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak velikih lanaca proširi.

U zaključku Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je organima tri nivoa vlasti preporučeno da u oblastima iz svog delokruga, zavisno od nadležnosti, sami preduzmu mere ili predlože vladi donošenje propisa i preduzimanje mera kojim bi se omogućilo ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravnim licima u privatnoj i javnoj svojini i preduzetnicima preporučeno je da omoguće ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje RFZO.

U Zaključku se navodi da se ostvarivanja pogodnosti može bliže urediti zaključivanjem pojedinačnih sporazuma o saradnji između navedenih subjekata i RFZO-a.

Objavljeno: 7. 3. 2023.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Anica Jelovac