Podaci o nacionalnoj pripadnosti građana biće objavljeni 28. aprila

Zbog velikog interesovanja naučnostručne, ali i šire javnosti, Republički zavod za statistiku objavio je plan objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova…

(Foto N.Marjanović)

Statističari najavljuju da će tokom juna biti završeni izveštaji o stanovima, a potom i podaci o veroispovesti, maternjem jeziku i nacionalnoj pripadnosti

Zbog velikog interesovanja naučnostručne, ali i šire javnosti, Republički zavod za statistiku objavio je plan objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je sproveden od 1. do 31. oktobra prošle godine. Kako se navodi na sajtu nacionalne statističke ustanove, podaci o nacionalnoj pripadnosti građana Srbije biće objavljeni 28. aprila, podaci o broju i veličini stambenih jedinica u našoj zemlji biće prezentovani 11. maja, dok će javnost dobiti informacije o starosti i polu stanovnika naše zemlje 25. maja.

Osmog dana juna biće predstavljena dva izveštaja – o stanovima prema površini, kao i o sobama i pomoćnim prostorijama u stanu, dok će 16. juna biti prezentovani podaci o veroispovesti, maternjem jeziku i nacionalnoj pripadnosti po starosti građana Srbije. O osnovnim karakteristikama domaćinstava u Srbiji, kao što su broj članova i porodični sastav, javnost će biti obaveštena 7. jula, a 20. jula biće predstavljeni rezultati o broju lica i domaćinstava u stanovima i nastanjenim prostorijama.

Poslednjeg dana jula saznaćemo podatke o školskoj spremi, pismenosti i kompjuterskoj pismenosti naših sugrađana, 25. avgusta biće predstavljeni podaci o bračnom statusu i fertilitetu, a 29. septembra informacije o migracionim obeležjima stanovništva – autohtonom i doseljenom stanovništvu, kao i o dnevnim migracijama. Dvanaestog oktobra biće predstavljeni podaci o instalacijama u stanovima, dok ćemo 20. oktobra saznati podatke o osnovnim karakteristikama porodica u Srbiji. Petnaestog dana novembra biće prezentovani podaci o grejanju u stanovima, a dva dana kasnije podaci o ekonomskim obeležjima građana Srbije – ekonomskoj aktivnosti, zanimanjima i delatnostima.

Prvog dana decembra saznaćemo podatke o invaliditetu naših sugrađana, dok će 22. decembra biti predstavljeni podaci o osnovnim skupovima stanovništva – pojedinačnoj starosti, kalendarskoj godini rođenja, pohađanju škole… Poslednji izveštaj koji će javnosti biti predstavljen u tekućoj godini biće o stanovima prema vrsti zgrade, godini izgradnje i spratnosti.

Podsećanja radi, prvi rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je sproveden od 1. do 31. oktobra prošle godine, govore da u Srbiji živi 6.690.887 stanovnika, kao i da je ukupan broj stanovništva smanjen za 495.975 u odnosu na popis iz 2011. godine. Smanjenje broja stanovništva zabeleženo je u svim regionima, osim u Beogradskom, koji beleži porast od 1,6 odsto. U prestonici danas živi 1.685.563 ljudi, odnosno 26.123 građana više nego 2011. godine. Najveći porast stanovništva zabeležen je u beogradskim opštinama Zvezdari i Voždovcu, a najveći pad zabeležen je u Crnoj Travi, Gadžinom Hanu i Babušnici.

U Republičkom zavodu za statistiku ističu da su prvi rezultati popisa podložni promenama tokom statističke obrade podataka, a konačni rezultati popisa biće objavljivani sukcesivno – od aprila tekuće do juna sledeće godine.

Objavljeno: 9. 3. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Katarina Đorđević