U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, ohrabruje što je procenat izlečenja visok

Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od nekog oblika kancera, izjavio je 15. feruara Darko Šijakinić iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR)…

BEOGRAD – Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od nekog oblika kancera, izjavio je danas Darko Šijakinić iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) koje, povodom svetskog Dan dece obolele od raka, danas (15.februara) organizuje skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 20 gradova širom Srbije.

Šijakinić je za RTS ukazao na poražavajuću statistiku koja pokazuje da na se godišnjem nivou registruje 330 do 370 slučajeva malignih bolesti kod dece, što znači da u proseku svakog dana jedno dete oboli od nekog oblika kancera.

„Ohrabrujuće je što je procenat izlečenja jako visok, a to je preko 85 posto. U poslednjih 20 godina koliko NURDOR postoji uradili smo puno. U samu hemato-onkologiju uložili smo više od pet miliona evra. Pomogli smo preko 1500 porodica i uspeli smo da promenimo dva zakona. Međutim, nažalost to nije dovoljno da se podigne standard na evropski nivo“, naveo je Šijakinić za RTS.

Udruženje NURDOR već treću godinu radi akcije sa Institutom za transfuziju krvi kako bi se prikupilo što više krvi jer se nikad ne zna kada će kome biti potrebna, rekao je on.

Ukazao je na značaj i da se svi prijave u registar dobrovoljnih davalaca koštane srži.

Šijakinić je rekao i da su roditeljske kuće za smeštaj dece koja se leke od raka „jedan od najvažnijih projekata“ koje je NURDOR radio već godinama.

„To je kuća sigurnosti u kojoj možete doživeti toliko toga lepog. Od same podrške preko saveta, kada se nađete u tako nekoj situaciji da morate da lečite svoje dece, a NURDOR trenutno vodi pet roditeljskih kuća“, napomenuo je Šijakinić, navodeći da se i on pre 18 godina lečio od leukemije i da sada koristi svoje iskustvo koje je stekao za vreme lečenja.

„Mi koji smo se izlečili smo motiv i trunka nade roditeljima koji leče svoju decu. Sam osećaj da ste nekom pomogli nešto što ne može sam je neprocenjivo“, rekao je Šijakinić.

Bokun: Nemamo podatke o tome da je povećan broj dece obolele od raka

Broj dece obolele od raka u Srbiji procenjuje se na osnovu ukupnog broja stanovnika, i samog broja dece, registara i jedne obimne statistike, a prema dosadašnjim saznanjima ne može se reći da postoji povećanje dece obolele od raka, izjavila je danas za Tanjug dečiji onkolog Jelena Bokun.

Bokun je, povodom Svetskog dana dece obolele od raka, izjavila da Srbija ima izuzetnu opremu i da je uz pomoć projekta „Unapređenja Srbije“ dobila opremu koja omogućava bolje radioterapije.

„Izlečenje zavisi od stepena proširenosti bolesti, da li je dete došlo sa bolešću koja je metastazirala ili ne. U tom smislu se govori o tome da se uradi koliko je moguće na ranijoj dijagnostici, ali je to jedan kompleksan projekat koji bi trebao od strane države da bude iniciran i da se na tome poradi da bi se deca u ranijim stadijumima bolesti javljala na lečenje. To su komplekse bolesti koje su potpuno različite u odnosu na karcinome kod odraslih ljudi, tako da je samo lečenje drugačije“, izjavila je Bokun.

Dodala je da je Srbija okrenuta inostranim evropskim kooperativnim grupama i njihovim protokolima lečenja, pa i njihovim rezultatima i da se, kako je rekla, naši doktori trude da na najsavremeniji način sprovode lečenje“

Objavljeno: 15. 2. 2023.

Izvor: Tanjug, Fonet

Izvor: www.rtv.rs

Danas se obeležava Dan dece obolele od raka: „Biti heroj“ i dati krv za lečenje mališana sa malignitetom – www.blic.rs

Dan dece obolele od raka u 19 gradova Srbije: „Transfuzija im često spasava život, od 100 ljudi 3 da kriv“ – www.telegraf.rs

U Srbiji obeležen Svetski dan dece obolele od raka – www.tanjug.rs

Dan dece obolele od raka – www.politika.rs