Prihvatilište za beskućnike i prosjake

„Most” brine o Zrenjanincima kojima je pomoć najpotrebnija

Nevena Montresori (Foto Đ. Đukić)

Zrenjanin – Pre nekoliko godina osnovan je svojevrsni centar „Most”, u kojem se pružala pomoć najugroženijima, građanima sa zdravstvenim problemima čiji  opstanak zahteva i podršku društva. To su ljudi kojima porodica ne pruža dovoljnu pomoć, siromašna populacija, osobe koje život nije mazio. Ranjive grupe okolina dovoljno ne zapaža, a one su posebno na udaru u kriznim vremenima, pa i kada je ovako dug mraz. U Zrenjaninu ih prepoznaje Centar za socijalni rad, a  o njima brine upravo „Most”.

– U ovoj ustanovi radi  šest psihologa, četiri pedagoga, toliko i socijalnih radnika, pet defektologa, sedam profesora razredne nastave, pet medicinskih sestara, odnosno tehničara i četiri stručna saradnika. Karakteristika našeg rada je inovativan pristup u ovoj , pre svega humanoj delatnosti – kaže direktorka ustanove Nevena Montresori i to pojašnjava primerom iz nove usluge ličnog pratioca gde su angažovane 23 osobe različitih obrazovnih profila.

Godinama  u ovom mestu deluje prihvatilište za stara i odrasla lica, beskućnike i prosjake, a ono za odrasle  osnovano je 2010. godine. Nadležnost nad centrom preuzeo je Centar za Socijalni rad Zrenjanina, a od januara 2020. ova usluga se nalazi u sklopu Centra za pružanje usluga socijalne zaštite  „Most”. Interesantno je da je grad na Begeju pre više od veka i po imao „dom za uboge”. Tu se u vreme najhladnijih dana i velikih mrazeva sklanjala sirotinja, gde bi dobila parče hleba grejući se oko peći.

U današnjem svratištu beskućnici dobijaju na ulazu toplu kupku, čistu odeću, nov donji  veš, svaki dan po tri topla obroka. Tokom boravka u centru imaju i zdravstvenu negu. Kroz najveća iskušenja „Most” je prošao za vreme epidemije korone, priča direktorka. Ona je, kaže, tada ušla u  prihvatilište i zaključala ga s unutrašnje strane kako bi sprečila da epidemija zahvati korisnike. Tu se zadržala dok talas oboljenja nije splasnuo. Interesantno da nijednu oblast delatnosti „Mosta” kovid nije zahvatio. Korisnik prihvatilišta može biti odraslo lice, staro između 26 i 65 godina,  koje iz nekog razloga nema boravište ili se nalazi u kriznoj situaciji i potrebna mu je podrška.

Dnevni boravak za decu i mlade sa telesnim invaliditetom, odnosno intelektualnim teškoćama  u „ Mostu” nazivaju „Alternativa”. Usluga je namenjena deci i mladima  starosti  od pet do 26 godina sa posebnim potrebama. Korisnici ovde mogu da borave osam sati dnevno pet radnih dana u nedelji. Svim korisnicima obezbeđena je kvalitetna usluga, prevoz od mesta stanovanja na teritoriji Opštine Zrenjanin do Dnevnog boravka i nazad. Takođe, obezbeđen je i ručak kao i užina. Pružanje usluge Dnevnog boravka omogućava korisnicima da u organizovanom okruženju i uz potrebni stručni nadzor, zadovoljavaju razvojne potrebe, stiču i razvijaju životne veštine, samostalnost, socijalne, saznajne i druge važne funkcije, kao što je iskustvo boravka van porodice. Ocenjuje se da je prisustvo  u  „Alternativi” dragoceno za korisnike, ali i ogromna pomoć njihovim roditeljima.

Dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa teškoćama u razvoju u „Mostu” zovu „Naša priča” . Posebna uloga „priče”  je da  podstiče samostalnost korisnika i njihovo uključivanje u svakodnevni život zajednice. Postoji i služba koju zovu „lični pratilac” i u kojoj detetu s posebnim potrebama određuju stručno lice kao celodnevnu pratnju, zatim savetovalište za brak i porodicu , kao i druge.

Objavljeno: 9. 2. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Đuro Đukić