INKLUZIVNO IGRALIŠTE SAMO ZA GLEDANJE: U Vrbasu napravljen prostor za igru dece sa posebnim potrebama- neprilagođen deci

Jedno od inkluzivnih igrališta koje je u okviru kampanje „Srbija bez barijera“ pokrenuo Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom (OSI) pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, napravljeno je u Vrbasu.

Sprave mogu da koriste malobrojna deca, Foto G. D.

JEDNO od inkluzivnih igrališta koje je u okviru kampanje „Srbija bez barijera“ pokrenuo Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom (OSI) pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, napravljeno je u Vrbasu.

Boris Bijelović, predsednik UO Udruženja „Multiart“ u Vrbasu, koje brine o deci s razvojnim teškoćama i OSI, rekao je da to igralište, nažalost, nama upotrebnu vrednost za većinu osoba s posebnim potrebama.

Igralište je u vlasništvu Opštine Vrbas, koja je sa UG „Bastion kulture i sporta“ iz Novog Sada bila partner ministarstva u uređenju i opremanju ovog objekta.

Ivor Lukin, član Opštinskog veća, zadužen za komunalne poslove, kazao je da je inkluzivno igralište namenjeno deci sa određenim stepenom invaliditeta i da su sprave koncipirane specijalno za njih. Pošto je igralište na raspolaganju i deci i omladini iz tzv. redovne populacije, istaknuto je da ono doprinosi socijalizaciji mladih sa invaliditetom.

– Sprave na tom igralištu nisu prilagođene deci i omladini sa težim oblicima cerebralne paralize, niti onima sa intelektualnim teškoćama. One mogu da posluže deci sa fizičkim hendikepom, onoj koja teže hodaju ili imaju lakši oblik cerebralne paralize. Takve dece je tek nekoliko, a za više desetina drugih potrebni su drugačiji rekviziti na tom igralištu – rekao je Bijelović.

On kaže da je igralište neadekvatno zato što prilikom njegove izgradnje nisu konsultovane organizacije koje se staraju o deci s teškoćama i OSI, a to je potvrdio i predsednik Društva invalida Vrbasa Dragan Janković, rekavši da ne zna o kakvom je igralištu reč ni gde se ono nalazi.

– Trebalo je svemu tome ozbiljnije pristupiti, jer je igralište očigledno rađeno tipski, bez bilo kakvih procena i razmišljanja o dijagnozama onih kojima je namenjeno – zaključio je Bijelović.

PREČI BORAVAK I LIČNI PRATIOCI

Za izgradnju inkluzivnog igrališta u Vrbasu ministarstvo je obezbedilo više od četiri miliona dinara. Bijelović kaže da bi bilo korisnije da je taj novac upotrebljen za otvaranje dnevnog boravka za decu s razvojnim teškoćama ili za angažovanje njihovih ličnih pratilaca, jer je Vrbas jedna od retkih opština koja nema tu uslugu socijalne zaštite.

Objavljeno: 1. 2. 2023.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rajić