КОМБИ ПРЕВОЗИ СРЦЕМ: Помоћ „Мултиарту“ из Врбаса, који брине о особама с посебним потребама

Организација „Корак срцем“ из Руме доделила је возило за превоз штићеника „Мултиарта“…

Foto "Multiart"

ПРЕД божићне и новогодишње празнике стигле су вредне донације Удружењу „Мултиарт“ у Врбасу, које брине о деци с развојним тешкоћама и особама с инвалидитетом.

Организација „Корак срцем“ из Руме доделила је возило за превоз штићеника „Мултиарта“, које поседује хидрауличну рампу са лифтом за подизање инвалидских колица. Донирани комби „фијат дукато“ може да превози осам особа, а поседује три места за смештај инвалида у колицима. Рампа може да поднесе терет до 364 килограма.

– „Мултиарт“ и „Корак срцем“ су пионири у Србији и региону у бесплатном превозу деце и одраслих с посебним потребама. Наше удружење, са својом фејсбук-групом „Возачи великог срца“, већ пет година обезбеђује такав превоз, али је ово први пут да имамо потпуно адекватно возило за ту намену – истакао је председник УО „Мултиарта“ Борис Бијеловић.

Иван Ратанчић, извршни директор организације „Корак срцем“, рекао је да је комби уступљен „Мултиарту“ на пет година, како би за то време ова хуманитарна организација сносила све трошкове његовог сервисирања, регистрације и осигурања.

– После пет година ако људи из „Мултиарта“ то пожеле можемо пренети у власништво то возило или продужити уговор о његовом коришћењу, уз наше финансирање – казао је Ратанчић.

Деца из „Мултиарта“ користила су бесплатне терапије у Специјалној болници за хипербаричну медицину у Београду, али је тај програм угашен пре две године. Да им овај третман ипак не буде ускраћен, постарао се се др Владан Станојковић из Копра у Словенији, родом из Врања.

– Он је бесплатно лечио многу децу у Словенији, где је први лекар који је у тој земљи добио лиценцу за терапију хипербаричном комором. Он нас је сам назвао и рекао да нам поклања меку хипербаричну комору, коју смо већ донели из Копра. Половна је, али је у одличном стању – нагласио је Бијеловић.

ЧАРОЛИЈА ОД СТУДЕНАТА

ШТИЋЕНИКЕ „Мултиарта“ обрадовали су и студенти Факултета за инжењерски менаџмент из Врбаса, који су добили предиспитни задатак да осмисле пројекат по избору.

– Направили смо пројекат „Празнична чаролија штићеника удружења „Мултиарт““, али нисмо желели да то остане само на компјутеру, него да буде практична настава, у оквиру које смо, уз подршку компанија, предузетника, установа и појединаца, сакупили 89.000 динара, око 30 пакетића и већи број прехрамбених пакета – рекла је студенткиња Николина Фараго.

Objavljeno: 3. 1. 2023.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rajić