БОЉЕ МЕСТО ЗА ЖИВОТ: Представници Уније особа са инвалидитетом код градоначелника Краљева

Председник Уније и Међуопштинске организације Савеза слепих Србије Ранко Вуковић истакао је овом приликом добру сарадњу са локалном самоуправом…

ГУ у Краљеву

ПОВОДОМ Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Краљева др Предраг Терзић уприличио је сада већ традиционални састанак са представницима Уније удружења особа са инвалидитетом.

Председник Уније и Међуопштинске организације Савеза слепих Србије Ранко Вуковић истакао је овом приликом добру сарадњу са локалном самоуправом и обострано разумевање у настојањима да се унапреде услови живота особа са хендикепом..

– Повећањем услуга социјалне заштите, формирањем Центра локалних услуга, сарадњoм са Центром за социјални рад, подстицајним мерама у запошљавању теже запошљивих категорија којима Град излази у сусрет, као и сарадњом са градоначелниковим тимом задуженим за социјалну заштиту, Краљево последњих година дефинитивно постаје боље место за живот особа са инвалидитетим – рекао је Вуковић.

Градоначелник је на састанку најавио да ће на једној од наредних седница Градско веће усвојити одлуку која ће омогућити да Град стипендира студенте са хендикепом, при чему ће услови конкурса за њих бити знатно повољнији.

– Желимо да омогућимо младим људима са инвалидитетом да студирају и да, када заврше факултете, допринесу овом друштву – нагласио је др Терзић. – У претходних неколико година запослили смо особе са инвалидитетом у оквиру Градске управе и јавних установа и предузећа, јер никоме није циљ да прима социјалну помоћ, већ да ради, заради и да се осети као користан члан друштва.

ПРОЈЕКТИ

– ТРУДИМО се да при изради инфраструктурних пројеката сагледамо и потребе особа са хендикепом. Приликом реконструкције тротоара у улици Војводе Путника направљена је тактилна стаза како би слепе и слабовиде особе могле да се крећу том улицом. Такође, трудимо се да водимо рачуна када пресвлачимо асфалтом постојеће тротоаре да увек поставимо и оборене ивичњаке за лакши приступ инвалидским колицима – рекао је први човек града на Ибру.

Objavljeno: 9. 12. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: G. Ćirović