UG „Osmeh na dlanu“ Kruševac

Naši članovi učestvuju na svim sportskim takmičenjima, kulturnim manifestacijama u gradu i u Republici Srbiji…Trenutno realizujemo projekat  “Svi smo različiti ali jednako važni“…

Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa smetnjama u razvoju ’’Osmeh na dlanu’’ Kruševac postoji već 11 godina i okuplja 30 članova različitih dijagnoza , od kojih 15 sa Daunovim sindromom.

Cilj nam je da poboljšamo kvalitet života naših članova i njihovih porodica, što više budu aktivno uključeni u obrazovanje, zapošljavanje, kulturni, sportski , društveni život sa opštom populacijom u mestu u kojem žive, odnosno budu društveno korisni članovi lokalne zajednice kao i na nivou države.

Naše udruženje se finansira preko projekata kod raznih donatora kao što su Grad Kruševac u oblasti socijlane politike, kulture i projekata za mlade uz podršku Kancelarije za mlade, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Fondacija Ana i Vlade Divac, DIS DOO Krnjevo, Dijamant DOO Zrenjanin, NSZ Kruševac preko koje već 8 godina zapošljavamo osobe sa invaliditetom.

Naši članovi učestvuju na svim sportskim takmičenjima, kulturnim manifestacijama u gradu i u Republici Srbiji. Imamo veoma dobru saradnju sa drugim udruženjima sa sličnim ili istim ciljevima, sa udruženjima čiji su članovi deca i mladi opšte populacije različitih vrsta delatnosti kao i sa opštinskim institucijama kulture i sporta, Kruševačkim pozorištem, Kulturnim centrom Kruševac, Etno mrežom Kruševac, Muzejom Kruševac , osnovim i srednjim školama.

Trenutno realizujemo projekat  “Svi smo različiti ali jednako važni“ koji je odobren na konkrusu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade  uz podršku Kancelarije za mlade Kruševac, a koji finansira Grad Kruševac, Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa smetnjama u razvoju “Osmeh na dlanu“ u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom Kruševac realizuje  radionice izrade suvenira : oslikavanje drvenih kuhinjskih daski i varjača, izrada magenta, privezaka, etno olovaka kao i setove suvenira u etno pakovanjima sa motivima i fotografijama  prepoznatljivih znamenitosti grada Kruševca kao što je Spomenik Caru Lazaru, Crkva Lazarica i Spomenik Kosovskim junacima.

Radionicama prisustvuje oko  35 članova oba udruženja, roditelji, saradnici, defektolozi.

Inače, projekat će trajati četiri meseca i u tom periodu uz radionice izrade suvenira biće realizovane i  sportsko-rekreativne radionice joge, planinarenja na Jastrepcu, sport uz muzika na Slobodištu a svi izrađeni suveniri biće predstavljeni građanima Kruševca 03. Decembra, kada se obeležava Svetski dan osoba sa invaliditetom.

Cilj samog projekta jeste da se pokaže da članovi ovih udruženja , mladi sa invaliditetom, uz podršku, pomoć i pruženu šansu, u skladu sa svojim mogućnostima mogu učestvovati u stvaranju lepšeg i boljeg društvenog života mladih u gradu i dokazati da bez obzira što smo svi različiti ipak su važni deo društva.

Kruševac, 31.10.2022.god

Svetlana Ivanović (zamenik predsednika udruzenja)

Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa posebnim potrebama „Osmeh na dlanu“

Čolak Antina 44/4

37000 Kruševac

Srbija

Telefon: 065/3456 990, E-mail: osmehnadlanu37@gmail.com

Izvor: Osmeh Na Dlanu (osmehnadlanu37@gmail.com)