Sijamo ljubav na 20. Uhvati film-u

Jubilarni 20. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“, održaće se od 12-16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada od 18h i doneti nam raznovrstan i nesvakidašnju program.

Film Precrtavanje pogleda

Jubilarni 20. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“, održaće se od 12-16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada od 18h i doneti nam raznovrstan i nesvakidašnju program. Pored projekcije čak 29 sjajnih kratkometražnih filmova koji menjaju perspektive, Uhvati film donosi i nastupe dva izvrsna inostrana umetnika: glumca Erwina Aljukića iz Nemačke i perfomera Kente Kambara iz Japana, ali i stručnu konferenciju „Od nediskriminacije do razvoja publike“ na kojoj je uvodni govornik Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Ovogodišnju „Uhvati film“ održava se pod motom Sijamo ljubav, želeći da pokaže zajedničku snagu publike i filmova da sijaju ljubavi i promene, i time doprinosu razvoju empatije i ravnopravnosti u društvu.

Gradimo novi grad sa Erwinom Aljukićem

Festival svečano otvara Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije u sredu 12. oktobra od 18h u Bioskopu Kulturnog centra Novi Sad. Na pozornici nas čeka nemački glumac Erwin Aljukić koji će uživo na sceni izvesti performans „Izgradićemo novi grad“, a zatim će sa publikom diskutovati o važnosti umetnosti i društvenog aktivizma. Erwin je glumac, perfomer, aktivista i član Evropske filmske akademije. Poznat je iz različitih filmskih ostvarenja (serija „Marienhof“, film „Wo ist Fred“ i „Kollegen“). Erwin je jedan od javnih zagovornika za prava glumaca sa invaliditetom i gej umetnika u Nemačkoj, a član je i Evropske filmske Akademije. Pored sjajnog Erwina, publika će uživati i u nagrađenom prošlogodišnjem filmu „Orkestar Los Bengalas“.

Erwin Aljukic _Photo Dennis König

Narednog dana, 13. oktobra govorimo o razvoju publike i pristupačnosti.

Naredni dan, 13. oktobar od 10h započeće konferencija „Od nediskriminacije do razvoja publike“. Konferencija će dati odgovore na pitanja koje elemente pristupačnosti je neophodno ispuniti da bi se uticalo na razvoj publike, kako ih budžetirati, koje su dobrobiti pristupačnog festivala, ali i kako zajedničkim snagama možemo uticati na javnost i donosioce odluka da više pažnje i sredstava odvoje na pristupačnost filmskih festivala.

U okviru konferencije, planiran je Okrugli sto: „Prevazilaženje izazova filmskih i festivalskih producenata u postizanju pristupačnosti“, u okviru kojeg će prisutni izneti svoja iskustva, prepreke na koje nailaze u svom radu, postavljati pitanja i tražiti rešenja. Specijalni govornik na konferenciji biće Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Mathijjs Wouter Knol_Photo Angela Ragenbrecht

Filmovi koji menjaju perspektivu od 13-16. oktobra od 18h

Istog dana nakon konferencije, od 18h u Bioskopu Kulturnog centra Novi Sad sijamo nove filmove. Čak 29 filmova iz 18 zemalja sveta biće prikazano u okviru takmičarskog programa Uhvati film festivala. Filmovi su umetnički kvalitetni, tematski i žanrovski raznovrsni, sa snažnim porukama. Pokazuju važnost empatije, solidarnosti i prijateljstva. Sijaju brigu za sebe i druge. Ukazaju na odgovornost svih nas da gradimo nove gradove za sve. Sijaju rešenja i promene. Sijaju ljubav.

Film – Bitisanje. Gluv nije nem

Nakon filmova razgovaram.

Nakon projekcije filmova svaki dan očekuju nas razgovori sa povodom, koji ruše stereotipe i predrasude i menjaju perspektive. Uhvati film ugostiće: Erwina Aljukića, Milicu Veljković, Sinišu Tucića, Helgu Paškvan, Milicu Lazarević i Kenta Kambaru.

Nastupom Kenta Kambare svečano se zatvara Uhvati film.

Nakon filmskih projekcija, 16. oktobra, uživaćemo u filmu „Kuden&Kenta Kambara“ u kojem je Kenta glavni akter, a zatim i u njegovom perfomansu „Sunce“. Kenta je japanski performer koji svojom umetnošću želi da utiče na promenu perspektive javnosti prema osobama sa invaliditetom. Nastupao je na zatvaranju Paraolimpijskih igara u Riu 2016. i na otvaranju Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020.

KentaKambara_photo Nobuyuki Arai

Detaljna satnica programa dostupna je na linku.

Ovogodišnji 20. Uhvati film je najpristupačniji filmski festival u regionu. Po prvi put jedan filmski festival pristupačan je osobama sa fizičkim invaliditetom, Gluvima i slepima! Svi film ovi su audioopisani i sinhronizovani na srpski, po PRVI put u istoriji filmskih festivala u Srbiji, i opisno titlovani na srpski. Svi govorni segmenti prevode se na srpski znakovni jezika, događaji se realizuju u fizički pristupačnom prostoru – Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Ovogodišnje izdanje festivala deo je zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, programskog luka  „Druga? Evropa“. 20. Uhvati film podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Erste banka, EU–Japan Fest Japan Committee i Eu delegacija u Srbiji.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

pr.uhvatifilm@gmail.com; marijanaramic@gmail.com

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)