Direktor Evropske filmske akademije, Matthijs Wouter Knol gost Uhvati film konferencije

Uhvati film – poziv za konferenciju:
Stručna konferencija  „Od nediskriminacije do razvoja publike“, na kojoj će jedan od govornika biti i Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije…

Matthijs Wouter Knol Autor fotografije: Angela Ragenbrecht

Stručna konferencija  „Od nediskriminacije do razvoja publike“, na kojoj će jedan od govornika biti i Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije, održaće se 13. oktobra od 10h u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru 20. Međunarodnog filmskog festivala Uhvati film.

Evropska filmska akademija aktivno se bavi programima razvoja publike i filmske edukacije, a pružila je podršku Uhvati film konferenciji, u okviru svog programa Knowledge sharing. Program je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije.

Konferencija je namenjena organizatorima filmskih festivala i svima koji žele da nauče kako se povećanjem pristupačnosti događaja razvija publika odnosno širi krug korisnika – učesnika i realizatora događaja, ali i kreiraju snažniji participativni programi koji doprinose kvalitetu sadržaja i društvenim promenama.

Prijavljivanje se vrši popunjavanjem prijavnog formulara na linku.  Rok za prijavu je 7. oktobar, a broj mesta je ograničen!

Konferencija će dati odgovore na pitanja koje elemente pristupačnosti je neophodno ispuniti da bi se uticalo na razvoj publike, kako ih budžetirati, koje su dobrobiti pristupačnog festivala, ali i kako zajedničkim snagama možemo uticati na javnost i donosioce odluka da više pažnje i sredstava odvoje na pristupačnost filmskih festivala.

Pored direktora Evropske filmske akademije, na konferenciji će govoriti i:

Milesa Milinković, direktorka Uhvati film festivala, Violeta Vlaški, Društvo za digitalnu pristupačnost Digitas 24, Milica Lazarević, Prevoditeljka na znakovni jezik, autorka pristupačnih filmova i muzičkih videa, Mirjana Isakov, Centar za socijalnu inkluziju, Novi Sad i Marijana Ramić Vulin, pr Uhvati film.

Nakon izlaganja, planiran je Okrugli sto: „Prevazilaženje izazova filmskih i festivalskih producenata u postizanju pristupačnosti“, u okviru kojeg će prisutni moći izneti svoja iskustva, prepreke na koje nailaze u svom radu, postavljati pitanja i dobiti odgovore.

Radni jezik konferencije je srpski, osim obraćanja Matthijs Wouter Knol (Evropska filmska akademija) koje će biti na engleskom. Konferencija će se prevoditi i na srpski znakovni jezik.

Konferencija se realizuje u okviru 20. Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film“, koji se ove godine održava od 12-16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Svi filmovi su audioopisani i sinhronizovani na srpski, po PRVI put u istoriji filmskih festivala u Srbiji. Svi filmovi su opisno titlovani na srpski. Svi govorni segmenti prevode se na srpski znakovni jezik. Svi događaji se realizuju u fizički pristupačnom prostoru – Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada. Time, Uhvati film može da se pohvali da je prvi filmski festival u Srbiji koji je uspeo da svoj program načini pristupačnim slepima, gluvima i osobama sa fizičkim invaliditetom. Pristupačnost Festivala podržali su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada.

Cilj Festivala je afirmacija domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocija mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umetnost.Detalje možete pročitati i na našem sajtu festivala Uhvati film.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

pr.uhvatifilm@gmail.com; marijanaramic@gmail.com

Agenda

Konferencija „Od nediskriminacije do razvoja publike“

(Filmski festival Uhvati film, Novi Sad) Novi Sad

(Kao organizatori kulturnih događaja, svi se bavimo razvojem publike.
Ako učiniš događaje i filmove pristupačnim, doprećeš do više ljudi.
)

Novi Sad, 13. Octobar
U Kulturnom centru Novog Sada

9:45–10:00 registracija gostiju i učesnika
10:00-10:15 dobrodošlica organizatora

10:15-10:30 Matthijs Wouter Knol-, CEO i Direktor Evropske filmske akademije, Berlin-Važnost pristupačnosti filmske industrije i događaja, perspektiva Evropske filmske akademije

10:35-10:50 Milesa Milinković, Direktorka Uhvati film Novi Sad, Novi Sad
Promena perspektive – šta onemogućava osobe sa invaliditetom


Pauza za kafu


11:10-11:20 Violeta Vlaški, Društvo za digitalnu pristupačnost Digitas 24, Beograd –
Osnove audiodeskripcije vizuelnih sadržaja, domaća i Evropska iskustva


11:25- 11:45 Milica Lazarević, Niš – Prevoditeljka na znakovni jezik, autorka filmova i muzičkih videa
Pristupačan film i filmski događaj za Gluve


11:50-12:10 Mirjana Isakov
, Centar za socijalnu inkluziju, Novi Sad
Digitalna pristupačnost- Vebsajt

12:15-12:30 Marijana Ramić Vulin, PR and organizatorka programa Uhvati film Novi Sad festivala-
Pristupačna promocija, promocija pristupačnosti i invalidnosti bez stereotipa

12:45-14:15 Okrugli sto: Prevazilaženje izazova filmskih i festivalskih producenata u postizanju
pristupačnosti


Učesnici: Predstavnici filmskih festivala, diskusija sa prisutnim učesnicima konferencije
Moderacija: Milesa Milinković i Marijana Ramić Vulin, Uhvati film Novi Sad

14:20 Završna reč organizatora
Osveženje
: Slobodan prostor za umrežavanje organizatora, predavačâ i predstavnikâ filmskih festivala
Radni jezici: SR/HR/BiH, osim Matthijs Wouter Knol – Evropska filmska akademija (English)

Srpski znakovni jezik

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)