ŠATERU MOGUĆI DOMAĆIN

STRELJAČKI TURNIR NA OI 2024 NEĆE BITI ODRŽAN U PARIZU

Foto: Streljački Savez Srbije

Streljačka takmičenja na Olimpijskim igrama 2024. godine će možda, umesto u Parizu, biti održana u Nacionalnom streljačkom centru u Šateruu, gradu udaljenom oko 270 kilometara od prestonice Francuske. Ista lokacija je planirana i za turnir na Paraolimpijskim igrama.

Lokalni organizacioni odbor OI 2024. je nedavno razmatrao ovu mogućnost i predložio da turnir bude organizovan u Šateruu. Po prvobitnom planu, streljački turnir na OI i POI je trebalo da budu održani u montažnom strelištu, privremenom objektu, a La Kurnevu, mesto oko osam kilometara udaljenom od centra Pariza.

Bord direktora Olimpijskih igara Pariz 2024, je potvrdio da streljački turnir na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama treba da budu premešteni u Šateruu, koji se pokazao kao najpovoljnija opcija, jer pruža najbolje uslove za organizaciju takmičenja. posle uspešnih razgovora sa Streljačkom federacijom Francuske i lokalnim vlastima, Organizacioni odbor nastalja dogovore svih strana kako bi finalizovao tehničke i finansijske detalje organizovanja takmičenja na novoj lokaciji, saopšteno je iz organizacionog odbora OI u Parizu.

Konačni predlog o novoj lokaciji olimpijskog streljačkog turnira bi trebao da bude definisan do sredine septembra i onda predstavljen i prosleđen Međunarodnom olimpijskom komitetu i Paraolimpijskom komitetu na usvajanje.

Saopšteno je da će prostor za sportski objekat u La Kurneu, koji je prvobitno bio planiran za domaćine streljačkih turnira, ostati olimpijsko borilište. na njemu će startovati maraton i biciklističke trke na Paraolimpijskim igrama. Na ova dva takmičenja je neophodno manji privremeno infrastrukturi nego za strelište.

Nacionalni streljački centar u Šatereuu je novi objekat, sala za finalna gađanja je otvorena ove godine, a prvo veliko takmičenje održano u centru bio je Svetski kup u parastreljaštvu, održan početkom juna.

Organizacioni komitet OI u Parizu od juna radi na opimizaciji glavnog plana olimpijskih borilišta, koji osigurava bolje uslove za takmičenje, pomaže da buđžet ostane u okvirima predviđenog, a istovremeno ostavlja nasleđe za lokalno stanovništvo. Predloženo je nekoliko novih lokacija. Jedan od predloga je da se preliminarna takmičenja u košarci održe u Lilu. I ova odluka čeka na odobrenje MOK.

Objavljeno: 9.8.2022.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Sportski miks