КВАНТНА СОБА СПАС ЗА МНОГЕ: У Центру за особе са инвалидитетом у Крушевцу иновативна подршка терапији деце и одраслих

Новопремљени простор где ће се, како је речено, пружати подршка у терапији особа са инвалидитетом може да помогне повратку енергије тела, а дугорочно, како се тврди, и побољшању квалитета живота деца и одраслих са потешкоћама.

Фото: С. Бабовић

ВАЊА Станојевић из Сталаћа, који је од малих ногу у инвалидским колицима редовно долази у Дневни боравак Центра за особе са инвалидитетом у Крушевцу, а од понедељка је стрпљиво чекао у реду да испроба и тек отворену квантну собу.

Новопремљени простор где ће се, како је речено, пружати подршка у терапији особа са инвалидитетом може да помогне повратку енергије тела, а дугорочно, како се тврди, и побољшању квалитета живота деца и одраслих са потешкоћама.

– Већ годинама користим сензорну собу, она ми стварно помаже, све ово много значи мени и другим корисницима – прича за „Новости“ Вања Станојевић, корисник крушевачког Дневног боравка у Центру.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржало је опремање квантне собе са нешто мање од 900.000 динара. Цео пројекат је реализовало београдско Удружење „Старт за децу“.

– Континуирано подржавамо све савеза и удружења особа са инвалидитетом на подручју наше земље, а само на подручју Крушевца смо са пет милиона динара подржали рад 10 таквих удружења – напомиње министарка Дарија Кисић. – Трудимо се да у све наше активности уврстимо и сва иновативна решења, где су истраживања показала да могу значајно да утичу на побољшање квалитета живота особа са инвалидтетом. Овом приликом били смо подстакнути одличним резултатима постигнутим у раду квантне собе у Лесковцу, коју користе углавном ђаци Специјалне школе „11. октобар“.

Невена Лазаревић, председница Центра за особе са инвалидитетом, подвлачи да ће нова терапија бити доступна свим особама са инвалидитетом на територији Крушевца.

– Овај вид терапије је најсавременији облик терапије нано-технологијом и може да се користи уз све конвенционалне третмане, постоје само нека минимална ограничења – наводи Александра Грденић, испред Удружења „Старт за децу“ из Београда.

Према речима градоначелнице Крушевца Јасмине Палуровић, сарадња града и Министарства за рад се видела и кроз овај изузетно важан пројекат, додајући да је локална самоуправа издвојила из текућег буџета више од 310 милиона динара за потребе социјалне заштите.


СТРУЧНА ПОДРШКА У ЦЕНТРУ

ЦЕНТАР за особе са нвалидитетом постоји од 2010. године и, осим услуге Дневног боравка, коју користи око 25 особа од шест до 63 године, нуди и рад са стручним тимом дефектолога и психолога, радионице са осамостаљивање особа са инвалидитетом. Сензорну собу у току недеље користи више од 20 особа. Однедавно корисници Центра ОСИ раде и у пластенику, где су под будним оком Пољопривредно-стручне службе засађене јагоде, парадајз, зелена салата.


РАВНОТЕЖА

ОСИМ два кревета са посебним квантним плочама, у квантној соби је и систем који, како је предочено, помаже елиминацији штетних елемената у организма, док квантна соба у целини помаже при постизању равнотеже у телу.


Objavljeno: 13. 7. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović