Bezbednost na internetu

Zaštita dece u realnom i virtuelnom prostoru. Savez slepih Srbije organizovao je radionice o ovoj temi u Beogradu, Kragujevcu i Pančevu

Savez slepih Srbije organizovao je radionice o ovoj temi u Beogradu, Kragujevcu i Pančevu

Savez slepih Srbije i Centar za nestalu i zlostavljenu decu, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nedavno je u školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu, organizovao radionicu o zaštiti i bezbednosti dece u virtuelnom i realnom prostoru.

Prisutnima su se obratili Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, Jelena Vukić, direktorka škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ i predstavnica sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Igor Jurić, osnivač i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, prisutnim učenicima je govorio o načinima zaštite bezbednosti na internetu, ali i u realnom okruženju. Kroz primere iz prakse prikazao je mališanima neke od realnih situacija u kojima se mogu naći, i objasnio kako da postupaju ukoliko im pomoć bude potrebna. Psiholog Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Ružica Radojević, govorila je o različitim vidovima psihološke podrške, kako deci, tako i njihovim porodicama.

Naredna tribina o zaštiti bezbednosti dece i odraslih u virtuelnom i realnom okruženju održana je krajem juna u saradanji sa Okružnom organizacijom slepih Kragujevac, u Sali Skupštine Grada, takođe uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ana Radaković, sekretar Okružne organizacije slepih Kragujevac je rekla da samo zajedno mogu da realizuju ovakve i slične aktivnosti, koje imaju za cilj unapređivanje položaja i kvaliteta života slepih i slabovidih osoba ali i ostalih osoba sa invaliditetom.

Savez slepih Srbije nastavio je sa organizovanjem sličnih radionica, pa je naredna održana i u Pančevu.

N. U.

Objavljeno: 5. 7. 2022.

Izvor: ILUSTROVANA POLITIKA – VIVA

Autor: N. U.