Probija se nova generacija

TEKVONDO PRVI STRUČNJAK TAS DRAGAN JOVIĆ ZADOVOLJAN UČINKOM REPREZENTATIVACA NA EVROPSKOM PRVENSTVU U MANČESTERU

Evropski šampionat za seniore i paratekvondiste u Mančesteru doneo je srpskim reprezentativcima četiri medalje – zlato, dva srebra i bronzu,

Najuspešniji je bio Stefan Takov, koji je u kategoriji do 74 kilograma osvojio zlatnu medalju. Na „zlatan bod“ u finalu savladao je predstavnika Bosne i Hercegovine Nedžada Husića.

Aleksandra Perišić u kategoriji do 67 kilograma osvojila je bronzanu medalju. Na putu ka odličju u četvrtfinalu je izbacila olimpijsku šampionku Mateu Jelić iz Hrvatske.

Paratekvondiskinja Marija Mičev osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 57 kilograma, dok je Jelena Rašić u kategoriji K 44 preko 65 kilograma stigla do bronze.

-Javnost je bila upoznata sa problemima koji su nas pratili oko viza – podsetio je prvi stručnjak najbolje selekcije Dragan Jović, -To je mnogo uticalo na takmičare koji su radili prvi i drugi dan.

Više od polovine reprezentativaca stigli su na takmičenje na dan početka, zbog viza koje su kasnile.

-Vanja Stanković je siguran sam, izgubila u prvom meču zbog merenja koje nam je omogućeno da se radi ujutro pre takmičenja, jer nismo stigli na redovno dan ranije. Nije imala vremena za oporavak posle skidanja kilograma.

Ipak, Jović ocenjuje komplentan učinjuje uspešnim.

-Pored svega što nam se izdešavalo, ovo Evropsko prvenstvo ne mog a da ne ocenim uspešnim. Kontinuitet osvajanja medalja je tu, a još bolja stvar je što su novi mladi sportisti ovog puta došli do odličja.

Na putu do postolja uknjižene su i veoma važne pobede.

-Aleksandra Perišić je u borbi za medalju pobedila aktuelnu olimpijsku šampionku Mateu Jelić iz Hrvatske i u vrlo tesnoj izgbila polufinale od Špankinje, koja je postala posle i prvakinja Evrope.. Stefan Takov je postao prvak Evrope i to sa 19 godina. Sjajan je bio tokom celog dana. U finalu je imao sjajnog Nedžada Husića iz Bosne i Hercegovine, sa kojim je i dobar prijatelj. U vrlo neizvesnom meču na kraju je pobeda pripala Takovu.

Ostaje žal što najači aduti nisu mogli do odličja.

-Nažalost Tijana Bogdanović nije uspela da dođe do medalje ovaj put. Nedostatak snage u trećoj rundi je bio razlog poraza u četvrtfinalu. Deset dana pre polaska imala je prehladu koja joj nije dozvoljavala pun trening i na kraju smo ostali na borbi za medalju. Imali su takođe sjajne nastupe i Nađe Savković, Aleksandre Radmilović, Ane Bajić, Marko Đuričić… Neka ovo bude samo dobra najava za nastavak sezone. Pred nama je vrelo leto, što se takmičenja tiče, tako da baš i nećemo imati previše vremena da slavimo ove medalje – zaključio je Jović.

M. Nikolić

Objavljeno: 24. 5. 2022.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Sportski miks

Autor: M. Nikolić

Stefan Takov prvak Evrope u tekvondou! Aleksandra Perišić bronzana – www.oks.org.rs