PRVO U APOTEKU, PA NA DIJALIZU: Veliki broj primedbi teških pacijenata na uslove u somborskoj bolnici

PACIJENTE iz Zapadnobačkog okruga koji odlaze na dijalizu u Opštu bolnicu „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru…

Opšta bolnica u Somboru / Foto Z. R.

PACIJENTE iz Zapadnobačkog okruga koji odlaze na dijalizu u Opštu bolnicu „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru pre dve nedelje dočekalo je obaveštenje da u ovoj ustanovi više neće dobijati deo neophodnih lekova i sanitetskog materijala.

– Primorani smo da se sami snalazimo za lekove skuplje od 500 dinara, a uskraćeni su nam i PRO-HD paketi, u kojim su bile gaze, flasteri i ostali sanitetski materijal. Kupujemo i medicinske rukavice, jer je i njih ponestalo u bolnici – navode ogorčeni pacijenti.

Oni ističu da su svi, a ima ih ukupno 86 iz opština Kula, Apatin i Odžaci i Grada Sombora, stopostotni invalidi i da od socijalnog primanja i naknade za tuđu negu i pomoć ne mogu da pokriju troškove lečenja.

U somborskoj bolnici potvrđuju da je deo sanitetskog materijala pao na teret pacijenata.

– Lekovi koje pacijenti moraju da kupuju ordiniraju se prema medicinskoj indikaciji. Sanitetski materijal se troši u velikoj količini na Odseku dijalize, jer, pored uobičajenog procesa rada, postoji potreba za dodatnim previjanjem i drugim medicinskim intervencijama – objašnjava v. d. direktora bolnice u Somboru dr Dragan Rastović. – S obzirom na to da u poslednje dve nedelje nije bilo mogućnosti za javnu nabavku PRO-HD seta, pacijenti su obavešteni da kupe leukoplast ukoliko su u mogućnosti.

Pacijenti sa dijalize imaju više primedbi na uslove koji vladaju u somborskoj bolnici, posebno stanje toaleta, a navode i da su prinuđeni da na tretman dijalize hranu donose od kuće. Oni negoduju i zbog toga što im se ne određuje tzv. suva telesna težina, što dr Rastović demantuje, ističući da preporučena težina „često nije dostignuta zbog nediscipline samih pacijenata, tj. prekomernog intradijaliznog donosa“.

APARATA IMA, ALI SU NEISPRAVNI

U BOLICI u Somboru objašnjavaju da 24 pacijenta u svakoj smeni na Odseku za dijalizu mogu da koriste pet toaleta, sa odvojenim toaletom za bolesnike sa hepatitisom B. Svaki uređaj za dijalizu, uz to, ima aparat za merenje krvnog pritiska, a uz to još i pet ručnih. Pacijenti to ne spore, ali ističu i da su svi ti aparati – neispravni.

Objavljeno: 10. 5. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rajić