Održan virtuelni sajam obrazovanja UB

Manifestacija je na jednom mestu objedinila informacije o 31 fakultetu

Pozivom srednjoškolcima da se pridruže najstarijoj visokoškolskoj zajednici u zemlji prof. dr Dejan Filipović, projektor za nastavu UB, otvorio je prvi virtuelni sajam obrazovanja Univerziteta u Beogradu. Putem linka http://www.bg.ac.rs/sr/virtuelnisajam.php moguće je pogledati snimak manifestacije koja prvi put na jednom mestu objedinjuje informacije o 31 fakultetu najvećeg univerziteta u zemlji, koji će do oktobra otvoriti vrata za 15. 300 novih studenata.

Filipović je naglasio da je UB najstarija najveća i najuglednija akademska zajednica u ovom delu Evrope, koja ima status institucije od nacionalnog značaja i poručuje srednjoškolcima da imaju to u vidu kada budu stekli index bilo kog fakulteta u njegovom sastavu.

-Iako imate i druge mogućnosti izbora, mislim da je pravi odabir UB jer je njegov kvalitet nešto što se vrednuje i prati vas celog života. U studiranje na UB, na kojem je trenutno oko 90.000 studenata na svim nivoima studija, uložićete veliki trud, ali i postići najviše za sebe po pitanju kompentencije i stečenog znanja – istakao je Dejan Filipović.

On je poručio maturantima da ove godine mogu da izaberu neki od 104 programa na fakultetima i da je zbog tolike ponude cilj sajma obrazovanja da im ponudi odgovore na pitanja koja se odnose na pripremnu nastavu, kalendar upisa, polaganje prijemnog ispita, dodatno vrednovanje uspeha na takmičenjima, broj buđžetskih mesta. Ali na visinu školarine za samofinansirajuće studente, sadržaj studijskih programa, uslove smeštaja u studentske domove i ishranu u studentskim restoranima, mogućnosti dobijanja stipendija i kredita, obavljanje prakse u toku studija i mogućnosti zapošljavanja.

Profesor Filipović je istakao da će bit posvećena posebna pažnja đacima s hendikepom iz društveno osetljivih grupa, jer za njih postoje određene afirmativne mere i sistemi podrške. On je pohvalio trud fakulteta i Centra za razvoj karijere UB u organizaciji sajma i napomenuo da se manifestacija suštinski ne završava posle dvodnevnog predstavljanja fakulteta, već da će, u izmenjenoj formi i direktnoj komunikaciji fakulteta sa zainteresovanim učenicima, trajati sve do kraja juna, kada su termini za polaganje prijemnih ispita. D. J. S.

Objavljeno:1.4.2022.

Izvor: POLITIKA – Društvo

Autor: D. J. S.