Grad Beograd obezbedio 23 vozila za prevoz dece i osoba sa invaliditetom

Vesić je istakao da je veoma srećan jer danas prezentuje 23 nova vozila koja je Grad kupio i precizirao da je u pitanju 16 školskih autobusa i sedam autobusa za prevoz osoba sa invaliditetom.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je 31. marta ispred Starog dvora 23 nova vozila koja je Grad kupio za školski prevoz, kao i za prevoz osoba sa invaliditetom.

Događaju je prisustvovala sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, kao i direktor JKP „GSP Beograd“ Radiša Momčilović.

Vesić je istakao da je veoma srećan jer danas prezentuje 23 nova vozila koja je Grad kupio i precizirao da je u pitanju 16 školskih autobusa i sedam autobusa za prevoz osoba sa invaliditetom.

– Na taj način smo pokazali da se Grad odgovorno odnosi prema školskoj deci, ali i osobama sa invaliditetom. Školski autobusi takođe imaju po dva mesta za osobe sa invaliditetom, jer deca sa invaliditetom koja pohađaju redovno školovanje takođe moraju da imaju pristupačan i kvalitetan prevoz koji odgovara njihovim potrebama. Sedam mini-buseva za osobe sa invaliditetom opremljeno je hidrauličnim rampama i u potpunosti su prilagođeni za ovu vrstu prevoza. Tokom poslednje četiri godine kupili smo 75 ovakvih autobusa i na taj način pokazali da vodimo računa o svim stanovnicima Beograda i da nastojimo da svi imaju kvalitetan prevoz – rekao je Vesić.

On je dodao da svi autobusi kao pogon koriste prirodni gas i podsetio da je Grad pre dve godine doneo odluku da nijedno vozilo ne može biti kupljeno ukoliko koristi dizel gorivo ili „običan“ benzin.

– To znači da kupujemo isključivo vozila na prirodni gas ili električna vozila i na taj način dajemo doprinos zaštiti životne sredine – zaključio je Vesić.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da Grad Beograd preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu osobama sa invaliditetom obezbeđuje specijalizovani prevoz.

– Taj prevoz se odvija preko GSP mreže i veoma je važno da smo danas dobili sedam novih specijalizovanih vozila. Poslednji put ovakva vozila kupljena su 2018. godine, a pre toga 2015, što praktično znači da se na svake tri godine obnavlja vozni park kada su vozila za prevoz osoba sa invaliditetom u pitanju. Korisnici imaju na raspolaganju vozila koja su izrađena po najvišim standardima, što važi i za aspekt bezbednosti. Ovaj prevoz je besplatan, a korisnici se prijavljuju preko matičnih udruženja ili kontaktiranjem GSP-a. Vozila su prilagođena osobama koje boluju od cerebralne ili dečije paralize, multiplaskleroze, distrofije, kao i slepim licima i licima sa drugim oblikom invalidnosti – rekla je Nataša Stanisavljević.

Direktor JKP „GSP Beograd“ Radiša Momčilović je podsetio da preduzeće na čijem je čelu osim javnog linijskog prevoza obavlja i vanlinijski prevoz, odnosno ugovoreni prevoz.

– U ugovoreni prevoz spadaju pre svega školski prevoz i prevoz osoba sa invaliditetom. Pre dve godine GSP je preuzeo kompletan školski prevoz i u prethodnih dve do tri godine je dosta uloženo u nabavku novih vozila. To su vozila najnovije generacije i kvalitet usluga je podignut na najviši mogući nivo– rekao je Momčilović.

Sekretarka Saveza za dečiju i cerebralnu paralizu Beograda Dilbera Sarajlić je u ime Saveza zahvalila Gradu Beogradu i

istakla da će nova vozila bitno poboljšati kvalitet prevoza za osobe sa invaliditetom.

Objavljeno: 31. 3. 2022.

Izvor: www.blic.rs