КРОЗ ЦИЉ МАКАР И У – КОЛИЦИМА: Трстеничанка са церебралном парализом на полумаратону у Крушевцу

АНЂЕЛИНА Трифић (39) из Трстеника, која од рођења болује од церебралне парализе, учествовала је на полумаратону у Крушевцу који је одржан по седми пут.

Фото С. Бабовић

АНЂЕЛИНА Трифић (39) из Трстеника, која од рођења болује од церебралне парализе, учествовала је на полумаратону у Крушевцу који је одржан по седми пут.

Претходно је на стази била пре три године, током 31. Београдског маратона, а – мада је наступила у колицима – учешће спортиста с инвалидитетом сматра великим подстреком, не само за особе са потешкоћама у кретању.

– Осећај да се поново такмичим је стварно фантастичан. Прошли пут сам била у другом стању, по трећи пут, мада то нисам знала, а сада су ми деца, заједно са супругом, највећи навијачи – каже Анђелина која се, иначе, нормално креће, па се још бави куглањем и пливањем, а за учешће у Крушевачком полумаратону је мотивисала и пријатеље из удружења које води, односно Центра за самостални живот особа с инвалидететом.

Иначе, ова Трстеничанка је имала само три године када су јој у саобраћајној несрећи погинули родитељи, Добрила и Зоран, па је уз подршку баке Десанке и деке Светислава успела да стане на своје ноге, заврши ОШ „Живадин Апостоловић“ и Средњу економску у родном граду, те на Економском факултету у Крагујевцу стекне диплому економисте.

По повратку у Трстеник се удала, родила троје деце и данас је спортиста, волонтер и води Центар за самостални живот особа са инвалидитетом. Маратони су једина прилика када је Анђелина у инвалидским колицима.

– Деветогодишња Анита, две године млађи Богдан и Ема од четири лета расту као из воде, супруг Љубиша ми у свему помаже, а и малишани се интересују за спорт – каже Анђелина.

МАНИФЕСТАЦИЈА ЗА ПАМЋЕЊЕ

СЕДМИ Крушевачки полумаратон је организовао атлетско-рекреативни клуб Маратонац, уз подршку локалне самоуправе и бројних спонзора, а око 500 учесника се надметало или рекреативно трчало на 20, 10 и пет километра. Само за трку најмлађих је било пријављено више од 1.000 учесника. Истовремено је одржано и државно првенство, старт је био код Споменика косовским јунацима, а кружна стаза је била дуга 5.275 метара.

Objavljeno: 21. 3. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović