TRAŽE UGOVORE ZA LIČNE PRATIOCE: Nišlije protestovale jer smatraju su deca sa invaliditetom ostala bez pomoći

RODITELJI dece sa invaliditetom i radnici koji su lane bili angažovani kao lični pratioci u školama protestovali su juče ispred Gradske kuće u Nišu

Dušica Davidović (levo) sa Bojanom Radulović (desno), Foto J. Ćosin

RODITELJI dece sa invaliditetom i radnici koji su lane bili angažovani kao lični pratioci u školama protestovali su juče ispred Gradske kuće u Nišu.

Nezadovoljni su jer, kažu, od početka godine nemaju ugovore o radu, dok čelnici lokalne samouprave tvrde da im je angažovanje produženo, ali ne na osam sati, kao do sada, već na četiri, jer se mnogo više roditelja javilo sa zahtevom za ličnog pratioca.

Roditelji tvrde da se od početka drugog polugodišta jedva snalaze da deci organizuju nastavu, da odsustvuju sa posla ili sami plaćaju pomoć ljudi koji im mališane vode i vraćaju iz škole.

– Moje dete ide u osmi razred, nekad ima i sedam časova, pa nam je osmočasovna pomoć pratioca mnogo značila, a sada smo dobili potvrdu da ćemo moći da računamo na upola kraću asistenciju – kaže Goran M, otac devojčice sa posebnim potrebama od 14 godina.

Jedna od okupljenih majki, Bojana Radulović, kaže da lične pratioce imaju samo na papiru, jer sada nemaju ugovore.

– U međuvremenu je po konkursu odabrano 35 mališana školskog uzrasta koja imaju pravo na ovu uslugu, ali samo četiri sata dnevno, pa smo prinuđeni da i na to pristanemo, jer je lokalna samouprava najpre odredila koliko će novca da izdvoji, a tek potom sagledala realne potrebe – kaže Bojana, podsećajući da u Beogradu, na primer, postoji organizacija „Dečje srce“ koja sama angažuje lične pratioce, a Grad obezbeđuje sredstva.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović se obratila okupljenima i negirala da deca sa invaliditetom više nemaju lične pratioce.

– Grad je potpisao anakes ugovora sa agencijom „Niveus“ i on važi do kraja marta. Nije bilo prekida i nismo obustavili finansiranje ove usluge – poručila je Dušica Davidović i najavila da će danas biti raspisan novi tender za angažovanje agencije koja će tokom 2022. pružati ovu uslugu.

Objavljeno: 9. 3. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Čosin