SVAKO MOŽE DA STANE NA SKIJE

Početkom leta moći ćemo da skijamo i na Adi Ciganliji

Veštačka podloga na kojoj će moći da se skija 365 dana u godini zahvaljujći Ski-klubu MM i JP „Ada Ciganlija“ će biti dostupna tokom cele godine.

Prema rečima Marije Matić, vlasnice ski-kluba i ski-škole MM, staza sa nagibom biće 25 metara široka i oko 60 metara dugačka. Osim staze, predviđeni je i deo za bordere, zatim tjubing za sankanje i ski-simulator koji ima ekran širine osam, a visine pet metara. – Osoba na simulatoru gleda u ekran i ima osećaj kao da je na skijanju. Ovo je simulator na kojem trenira američka i švajcarska reprezentacija, Na njemu može da se uči skijanje, ali i da se usavrši. Simulator ima program tj. softver na kojem može da se podesi željeni izgled staze.

Da li želite stazu sa kapijama, bez njih, dužina, nagib… Imaće simulacije četiri svetske staze, kao što je, na primer, staza za spust u Sočiju- kaže Matićeva. Ski staza je najviše namenjena deci i početnicima da bi naučili da skijaju.

-Na njoj može da se skija i sa snegom i bez njega, u zavisnosti od toga da li je leto ili zima, tj. da li ima snega ili ne. Imaćemo i pokretnu traku, odnosno ski-lift, a za namlađe ski-park za prve korake i na skijama i sa bordom – kaže Matićeva i dodaje da skijaški klub MM ima decu takmičare koja su potekla iz ski-škole MM, koja već šest godina radi na Kopaoniku.

Ono što je takođe veoma značajno, kako kaže Matićeva, jeste to da simulator omogućava skijanje i deci sa invaliditetom

K. Pjević

Objavljeno: 12. 2. 2022.

Izvor: ALO! – Beograd u pokretu

Autor: K. Pjević