Prevencijom do reproduktivnog zdravlja

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović poručila je da je neotuđivo pravo žena da samostalno odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović poručila je da je neotuđivo pravo žena da samostalno odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju. Ona je povodom obeležavanja Dana svesnosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju navela i da smo poslednjih dana svedoci napada na pravo na telesni integritet koje je jedno od najvažnijih prava. „Treba podsetiti da je neotuđivo pravo žena da sama odlučije o svom reproduktivnom zdravlju. da planiranje porodice mora da bude u skladu s potrebama i žene i muškaraca, da kontracepcija mora biti dostupna svima i da se mora dizati svest o važnosti prevencije“, istakla je Zorana Mihajlović, a preneo je Tanjug.

Prema dostupnim podacima u Srbiji su 2019. od raka grlića materice obolele 1. 044 žene, a 438 ih je umrlo od ove bolesti. Takođe, Srbija je peta zemlja u Evropi po stopi obolevanja od raka grlića materice.

„Posebno je važno pružiti dodatnu podršku ženama iz višestruko marginalizovanih grupa jer ako znamo da svega 56 procenta Romkinja samostalno odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju, kao i da ženama sa invaliditetom često nisu dostupne zdravstvene usluge u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja, onda je jasno da o ovom pitanju moramo da razmišljamo svakodnevno i da efikasno raadimo na poboljšanju situacije. Svako dovođenje u pitanje već dobijenih ženskih prava poput ovog da samostalno odlučuje o svom telu je vraćanje unazad u zajedničkoj borbi za rodnu ravnopravnost“, navela je Mihajlovićeva. D. B.

Objavljeno: 13. 2. 2022.

Izvor: POLITIKA – Društvo

Autor: D. B.

Mihajlović: Prevencija ključ za reproduktivno i seksualno zdravlje žena – www.rts.rs