U Novom Sadu otvoren digitalni Centar za podršku studentima sa invaliditetom

Studentski centar Novi Sad oformio je Digitalni centar za podršku studentima s invaliditetom…

FOTO: ROBERT GETEL / RAS SRBIJA

Studentski centar Novi Sad oformio je Digitalni centar za podršku studentima s invaliditetom, koji je otvoren simbolično na Međunarodni dan ljudskih prava. Centar će funkcionisati kao multifinkcionalna služba u okviru Službe smeštaja i ishrane Studentskog centra i njegov glavni cilj biće da kroz unapređen, digitalni model rada upozna sve studente s invaliditetom sa pogodnostima, olakšanim procedurama i načinima rešavanja njihovih zahteva i potreba.

Studentima će pored imejla i posebnog broja telefona na raspolaganju biti SMS i Vajber servis, koji će raditi u okviru postojeće Kancelarije za podršku studentima sa invaliditetom.

Tim povodom direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović posetio je zajedno sa studentom prorektorom Igorom Kneževićem i Anom Ilić, predsednicom Novosadskog udruženja studenata s invaliditetom nekoliko studenata iz društveno osetljivih grupa i studenata s ivaliditetom u njihovim sobama u studentskom domu „Slobodan Bajić“.

Ilić i Knežević su pohvalili spremnost Studentskog centra da neprestano unapređuje svoje usluge, a Martinović je studente upoznao sa uslugama koje će obavljati i pružati novoosnovani servis.

„Naš plan je da kroz novi servis unapredimo komunikaciju sa studentima iz osetljivih grupa i naše usluge podignemo na još viši nivo. Novi servis će im pomoći da na najbrži i najlakši način ostvare svoje potrebe. Oni centar mogu da kontaktiraju zbog različitih pitanja i potreba i službenici će im dati uputstva ili pružiti pomoć da ih realizuju. Pored toga postoji ceo spektar benefita i olakšica namenjenih olakšanom boravku studenata iz osetljivih kategorija i zadatak centra biće da studente, a naročito brucoše upute u procedure i načine njihovog ostvarivanja“, rekao je tokom razgovara sa studentima Martinović.

On je istakao da svi objekti Studentskog centra imaju pristupne rampe, da većina poseduje liftove, da u Službi smeštaja postoj referent čije je isključivo zaduženje komunikacija i rešavanje potreba ove kategorije studenata, kao i da su procedure apliciranja za smeštaj i ishranu prilagođene potrebama studenata s invaliditetom.

„Studentski centar Novi Sad je služba koja studentima treba da olakša i unapredi uslove boravka i ishrane, uvažavajući sve posebnosti i specifičnost njihovih potreba. Mi nastojimo da svi naši korisnici imaju najbolje uslove za život i učenje“, rekao je Martinović.

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Sofija Ljuštanović, živi u Domu „Slobodan Bajić“ sa bakom i kaže da je izuzetno zadovoljna smeštajem i da imaju izuzetnu saradnju sa upravom i službom za smeštaj.

„Jedini razlog što sam upisala fakultet u Novom Sadu jeste činjenica što je u domovima Studentskog centra Novi Sad smeštaj prilagođen potrebama studenata s invaliditetom. Svi uslovi su odlični“, rekla je Sofija.

Kvalitet smeštaja i komunikaciju s rukovodstvom i službama SCNS pohvalila je i studentkinja Tamara Bojić.

„Smeštaj je odličan. Udobno je. Blizu je fakulteta. Hrana u menzi je odlična“, rekla je Tamara.

U domovima Studentskog centra boravi 120 studenata s nekom vrstom invaliditeta i 102 studenta iz društveno osetljivih grupa.

Objavljeno: 11. 12. 2021.

Izvor: Tanjug

Izvo’r: www.blic.rs