Medalje se zovu „zajedno kao jedno“

Takmičenje će biti održano u „sigurnosnom mehuru“ radi isključivanja svakog rizika od zaraze za ostatak Kine. -Očekuje se 2.900 sportista, koji treba da budu ili potpuno vakcinisani ili da se podvrgnu strogom karantinu od 21 dana po dolasku u zemlju.

Sprečavanje širenja epidemije biće izazov broj jedan na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, rekli su 28. oktobra organizatori, sto dana pred početak Igara. Peking će postati prvi grad u svetu koji će biti domaćin i Letnjih olimpijskih igara (2008) i Zimskih od 4. do 20. februara ove godine.

Jedna od glavnih briga na zimskim igrama, kako izgleda, biće borba protiv kovida 19, šest meseci od letnje Olimpijade u Tokiu, održane godinu dana kasnije zbog pandemije.

U tom kontekstu kineske vlasti koje slede politiku nulte zaraze, primenjuju razne mere da iskorene jedno vrlo ograničeno žarište epidemije koje se pojavilo poslednjih dana na severu zemlje.

„Pandemija je izazov broj jedan za odvijanje Zimskih olimpijskih igara“, rekao je novinarima predsednik organizacionog odbora Džang Džijadong.

Desetine provincija, ukupno trećina, pojačale su preventivne mere, uključujući i grad Peking gde je 20 slučajeva zaraze zabeleženo u poslednjih nedelju dana. Mere prodviđene za vreme Igara smanjiće rizik uticaja virusa korona, rekao je Džang i upozorio da će učesnici koji ne poštuju pravila biti kažnjeni.

Zimske olimpijske igre 2022. biće održane u „sigurnosnom mehuru“ namenjennom isključenju svakog rizika od zaraze za ostatak Kine. Očekuje se 2.900 sportista, koji treba da budu ili potpuno vakcinisani ili da se podvrgnu strogom karantinu od 21 dana po dolasku u zemlju. Takmičenja će pratiti samo gledaoci iz Kine.

Vlasti su predvidele 300 kola hitne pomoći s negativnim pritiskom da prevoze moguće pacijente bez rizika od kontaminacije spoljnog vazduha.

Kina, gde je korona najpre detektovana krajem 2019. godine, takoreći je iskorenila virus od proleća 2020. godine posle primene drastičnih mera kontrole stanovnika. Zemlja je takoreći zatvorila svoje granice za ostatak sveta.

Medalje za Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre 2022. predstavljene su na događaju „Zajedno za zajedničku budućnost“, koji je održan povodom 100 dana od brojavanja do početka Zimske olimpijade.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), medalje se zovu „tungsin“, što znači „zajedno kao jedno“, na njima je prikazano pet koncentričnih krugova koji otelotvoruju tradicionalnu kinesku filozofiju harmonije između neba, zemlje i ljudi i simbolizuju da olimpijski duh ujedinjuje svet kroz sport. U unutrašnji krug na licu medalje urezan je olimpijski logo pet krugova.

Okolni krugovi sa žlebovima su ugravirani sa zvaničnim nazivom igara, zajedno sa šarama pahuljica i oblaka, što karakteriše Zimske olimpijske igre i simboliše sreću.

U sredini naličja medalje nalazi se grb pekinških ZOI 2022. godine, sa zvaničnim nazivom Igara ugraviranim na kineskom ispod grba. Okolni krugovi oponašaju tragove zvezda, sa 24 tačke koje predstavljaju 24. izdanje Zimskih olimpijskih igara.

Opšta slika, koja liči na nebesku kapu, simbolizuje želju da sportisti postignu izvanredne rezultate i zablistaju kao zvezde na Igrama.

Paraolimpijske medalje 2022. imaju sličan dizajn koncetričnih krugova kao i olimpijske medalje, ali sa paraolimpijskim logom u sredini i ugraviranim „Zimske paraolimpijske igre u Pekingu 2022“. Na poleđini se nalazi grb Zimskih paraolimpijskih igara i 13 tačaka, koji se odnose na 13. izdanje Paraolimpijskih igara.

Dizajn medalje je inspirisan kineskim ukrasom od žada koji se zove „bi“, dvostrukim diskom od žada sa kružnom rupom u sredini. Na događaju je pored medalja predstavljen i promotivni film ZOI u Pekingu 2022. i tematska pesma „Vatrene pahuljice“. S. R.

Objavljeno: 29. 10. 2021.

Izvor: POLITIKA – Sport

Autor: S. R.

Upaljen olimpijski plamen za ZOI u Pekingu – www.danas.rs

Još 100 dana do početka ZOI u Pekingu – www.rts.rs

Predstavljene medalje za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre 2022. – www.zurnal.rs

Povodom 100 dana do Zimskih olimpijskih igara u Pekingu Discovery predstavio bogat program – www.nedeljnik.rs

Tu smo za Zimske olimpijske igre u Pekingu – www.politika.rs

Olympic Winter Games Beijing 2022 medal designs unveiled – www.olympics.com