Tehnološka dostignuća za lakši život osoba sa invaliditetom

Međunarodna konferencija asistivne tehnolgije i komunikacije, treća po redu, održana je 5. novembra u hotelu „Mona plaza“

Foto: Beoinfo

Međunarodna konferencija asistivne tehnolgije i komunikacije, treća po redu, održana je 5. novembra u hotelu „Mona plaza“. Skup posvećen dostignućima koja olakšavaju život osobama sa invaliditetom, otvorio je član Gradskog veća Fadilj Eminović, naglašavajući da je reč o konferenciji koja znatno doprinosi daljem napretku ove oblasti, čiju je važnost prepoznao i Beograd. Reč je, prenosi Beoinfo, o tehnologijama koje se primenjuju kako u zdravstvenim tako i vaspitno-obrazovnim ustanovama, a sprovode ih Ustanove socijalne zaštite, kao i sportsko-omladinske organizacije.

-Ovo je nova oblast, koja se ubrzano razvija. Svakog dana dolazimo do novih saznanja. Grad Beograd nastoji da prati trend razvoja i u ovoj oblasti, kako bismo bili u koraku sa svetom i najnovijim destignućima. Opremamo vrtiće i škole adekvatnom opremom – rekao je Eminović, a preneo Beoinfo.

Zbog aktuelne epidemijske situacije konferencija je održana kombinovano – uživo, ali i u onlajn formatu.

-Primarna ideja konferencije da objedini sve moguće resurse na polju asistivnih tehnologija opravdala je očekivanja i učinila ovo redovnim godišnjim događajem. Ove godine skup postaje međunarodni sa kako domaćim tako i predavačima iz okruženja, ali i Velike Britanije, Jordana i Singapura – kažu organizatori.

Na promociji su predstavljena najmodernija dostignuća u oblasti asistivnih sistema za decu sa smetnjama u razvoju, kao i osobe sa invaliditetom. Učesnici skupa imali su prilike i šta na ovom polju radi ostatak sveta.

Uvod u skup bila je i specijalna radionica „Miris boja“ održana u zemunskoj Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, koju je vodio Suheil Salem Bakaen, član Kraljevske umetničke akademije iz Jordana. A. B.

Objavljeno: 6. 11. 2021.

Izvor: POLITIKA – Beograd

Autor: A. B.

Beograd domaćin Treće međunarodne konferencije o asistivnim tehnologijama i komunikacijama – www.beograd.rs

Beograd domaćin Treće međunarodne konferencije o asistivnim tehnologijama i komunikacijama – www.24online.rs