Непрекинута слободарска традиција Апатина

Награда се састоји од Повеље општине Апатин уз новчани износ од 50.000 динара.

Фото: soapatin.org

АПАТИН: Свечаном академијом у Дому културе обележен је Дан општине Апатин и 77-годишњица ослобођења у Другом светском рату. Бројне делегације положиле су венце на спомен-обележја борцима против фашизма и жртвама окупатора.

Да 24. октобар за Апатинце не значи само слободу од мучне окупације, већ нови почетак и нови развој, јер су тада ударени темељи општине каква постоји и развија се, рекла је у беседи на свечаној академији председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

– Локална самоуправа општине Апатин труди се да негује и промовише слободарску и патриотску традицију нашег народа. На нама потомцима и млађим генерацијама је да не заборавимо жртву оних који су се борили и животе дали за ослобођење и одбрану отаџбине. А победа над фашизмом једна је од најзначајнијих победа у историји цивилизације – рекла је Дубравка Кораћ.

Општина Апатин је једна од пет локалних самоуправа у Војводини која је добила признање СУБНОР-а „Велико хвала“ које је председници општине уручио Јово Барошевић, потпредседник Републичког одбора и председник Покрајинског одбора СУБНОР-а.

На свечаности су уручене награде „24. октобар”, која су заслужили др Драган Растовић за допринос у области хуманитарног рада, Весна Павловић за допринос у области хуманитарног рада и Ружа Силађев за допринос у области књижевности. Награда се састоји од Повеље општине Апатин уз новчани износ од 50.000 динара.

У име награђених захвалио се др Драган Растовић, дечји хирург и директор Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у  Сомбору.

– Изузетна нам је част што данас примамо најзначајније признање општине Апатин, награду која је установљена у знак поштовања и захвалности борцима НОВ-а Југославије и припадницима совјетске  Црвене армије, који су уласком у Апатин донели дуго очекивану слободу. Ми, овогодишњи лауреати, најсрдачније се захваљујемо на овом изузетном признању које нас подсећа на тешке, али и дивне тренутке стваралаштва који су резултат успеха у подручју нашег ангажовања. Захваљујемо се свима који су нам пружили прилику да се докажемо и створили услове да заслужимо ову награду – рекао је др Драган Растовић који се одрекао новчаног дела своје награде и поклонио је Дневном боравку за особе са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама у развоју.

Свечаној седници су присуствовали представници локалне самоуправе Апатин и гости, међу којима, пуковник Лазар Остојић, командант Првог центра за обуку ВС Сомбор, Константин Бернигоров, други секретар Амабасаде Руске федерације у РС, бројни гости и грађани Апатина.

У Културно-уметничком делу програма наступио је Градски хор „Јединство“ и дуо Стефан Јанчић и Зорана Иђушки.

Апатин су после четворогодишње окупације ослободиле јединице Шесте војвођанске бригаде у саставу 51 дивизије НОВ у садејству са јединицама славне Црвене армије.

– Неговање традиције НОР-а, ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, је израз наше љубави која каже да су борци за слободу до краја остали часни део историје и часни део наше садашњости. Не смемо заборавити жртве на којима је изграђена слобода коју имамо данас. Зато сваке године полагањем венаца и цвећа обнављамо сећање и чувамо од заборава наше славне јуришнике – рекао је, између осталог, Стево Драча, председник СУБНОР-а општине Апатин, приликом полагања венаца на споменик ослободиоцима.

В. Х.

Objavljeno: 26. 10. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. H.