Сомборац Милан Граховац, неуморни Питер Динклиџ овдашњи

Када је јавно мњење и „слава“ у питању, оно што је Питер Динклиџ, у улози Тириона Ланистера, јунака саге „Игра престола“, за целу планету, то је у Србији Милан Граховац, рођени Сомборац.

СОМБОР: Када је јавно мњење и „слава“ у питању, оно што је Питер Динклиџ, у улози Тириона Ланистера, јунака саге „Игра престола“, за целу планету, то је у Србији Милан Граховац, рођени Сомборац.

Својевремено је био спортски херој нације као победник и „сребрни“ са Светског првенства малих људи, а, будући и сам оболео од ахондроплазије, један је од најпроминентнијих Срба који чине све да би се особама са инвалидитетом, поготово особама ниског раста који се политички коректно називају мали људи, побољшали услови и квалитет живота. Тако је, захваљујући упорности, један од његових пројеката, отварање канцеларије у којој ће се организовати мноштво радионица, акција и разговора и која ће представљати центар за све особе са инвалидитетом, уз могућност запослења, доживео своју реализацију.

– Просторије смо од града добили пре годину дана и желимо да направимо један инклузивни центар за све особе са инвалидитетом, не само за особе изразито ниског раста. Наша замисао је, уколико добијемо нека значајнија финансијска средства, да покренемо социјално предузетништво, у виду кафића у којем ће радити особе са инвалидитетом – планови су Милана, који је уједно и председник Удружења „Покрет малих људи Србије“, које се бави унапређењем положаја особа оболелих од ахондроплазије и других коштаних дисплазија. Како Граховац наводи, данас у свету постоји преко 400 коштаних дисплазија, а све спадају у групу ретких болести.

– Пре свега радимо на ширењу свести, да људи сазнају шта је то ахондроплазија, пошто постоје велике предрасуде и стереотипи у вези особа оболелих од ахондроплазије, с обзиром на то да је њихова главна карактеристика то што су оболели од ове врсте болести особе изразито ниског раста, па су, поготово током развоја кинематографије, представљени као некакви кловнови, дворске луде и слично – наглашава Граховац.

Готово све пројекте које Миланово удружење реализује подржавају разне установе и појединци, а према његовим речима, велику подршку им пружа и сам град Сомбор.

– Покрет малих људи Србије има одличну сарадњу са градом, који је препознао наше активности и сваке године подржава пројекте „Покрета малих људи Србије“, а поготово пројекте везане за обележавање Светског дана особа изразито ниског раста, који се обележава током октобра – пун је Милан Граховац хвале за разумевање које показује његов родни град за учешће у решавању бројних проблема које имају не само мали људи, већ све особе са инвалидитетом. 

М. Мћ

Objavljeno: 16. 10. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mć