Duga lista problema osoba sa invaliditetom

Reč je o simbolu koji je širom sveta prihvaćen 2016. godine kao znak i upozorenje okolini da se osoba koja na sebi ima ovaj znak u vidu trake oko vrata, narukvice ili broša nosi sa nekim smetnjama bilo psihičkim bilo fizičkim, objasnila je Marija Martić Papišta, saradnica Udruženja.“Zajedno“..

Lokalni obutsman Erika Tot Salai, predstavila vodič za prava i subvencije socijalno ugroženih osoba i osoba sa invaliditetom, a razgovor ukazao na njihove muke u svakodnevnom životu.


Suncokret kao znak upozorenja

Udruženje „Zajedno“ koje okuplja osobe sa smetnjama u razvoju među prvima u našoj zemlji podelilo je tračice sa motivima suncokreta. Reč je o simbolu koji je širom sveta prihvaćen 2016. godine kao znak i upozorenje okolini da se osoba koja na sebi ima ovaj znak u vidu trake oko vrata, narukvice ili broša nosi sa nekim smetnjama bilo psihičkim bilo fizičkim, objasnila je Marija Martić Papišta, saradnica Udruženja.“Zajedno“. Uz tračicu ide i list sa osnovnim podacima o osobi koja ga nosi kao i kontakti osobe kojoj se treba obratiti u slučaju nekog neočekivanog problema.


Subotica – naš položaj nikad nije bio gori nego poslednjih nekoliko meseci – ocenio je Stevan Đokić, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom „Centar za pravi život“. ovo udruženje, zajedno sa udruženjem „Aputirani i rođeni sa malformacijama“ organizovali su tribinu na kojoj je Erika Tot Salai, lokalni obutsman, predstavila „Vodič za prava i subvencije za socijalno ugrožene, osobe sa invaliditetom i podršku porodici“.

Lokalna kancelarija obutsmana sačinila je ovaj vodič kako bi se socijalno ugrožene i marginalizovane grupe na jednom mestu informisale o subvencijama koje nude javna i komunalna preduzeća, i dnevnim uslugama ustanova.

Susret sa obutsmanom bila je prilika i da osobe sa invaliditetom iznesu probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom životu a njihova lista je, pokazalo se, poduža. Jedan od najvećih jeste saradnja sa Centrom za socijalni rad, ustanova koja bi i po mišljenju obutsmanke trebala da ima poseban senzibiitet za potrebe osoba sa kojima rade. Umesto toga, Đokić kaže da je prava avantura doći do obične informacije jer se to pretvara u prebacivanje telefonskih poziva, na koje se i inače retko javljaju. U „Centru za pravi život“ nedostaje i bolje kombi vozilo kako bi mogli da odu i van Subotice, ali u poslednjih 10 godina njihov apel niko nije čuo iako imaju oko 400 članova. Autobusi gradskog prevoznika nisu prilagođeni za potrebe invalida, pa samo udruženje od grada dobija donaciju od 20 hiljada dinara, od kojih polovinu vrati gradu u vidu zakupa prostorije koje koriste zajedno sa još četiri udruženja. Invalidima je uskraćeno ili otežano kretanje u gradu, pristup lekarskoj nezi i sportskim dešavanjima, a posebno ih pogađa da u novoj zgradi Narodnog pozorišta nije obezbeđen pristup osobama sa invaliditetom koja su u kolicima. „Koliko sam video na slikama u toj zgradi ima mnogo stepenica, a nema ni jedna rampa. Po zakonu ne bi smelo da se dozvoli tehnički prijem, ali videćete biće tako ostavljeno. Sramota je da pozorište koje toliko dugo čekamo, nema pristup za osobe sa invaliditetom“, rekao je Đokić.

Ono što smeta osobama sa invaliditetom koje žive u Subotici jeste i osećaj neravnopravnosti jer kažu u Beogradu, osobe sa 80 odsto telesnog oštećenja plaćaju svega polovinu komunalnih troškova.

Na kraju sastanka je dogovoreno da udruženja na raznim sastancima naprave listu svojih potreba i očekivanja, i da se započne njihova rešavanja kod odgovarajućih nivoa vlasti.


Suncokret kao znak upozorenja

Udruženje „Zajedno“ koje okuplja osobe sa smetnjama u razvoju među prvima u našoj zemlji podelilo je tračice sa motivima suncokreta. Reč je o simbolu koji je širom sveta prihvaćen 2016. godine kao znak i upozorenje okolini da se osoba koja na sebi ima ovaj znak u vidu trake oko vrata, narukvice ili broša nosi sa nekim smetnjama bilo psihičkim bilo fizičkim, objasnila je Marija Martić Papišta, saradnica Udruženja „Zajedno“. Uz tračicu ide i list sa osnovnim podacima o osobi koja ga nosi kao i kontakti osobe kojoj se treba obratiti u slučaju nekog neočekivanog problema.


A. Isakov

Objavljeno: 13. 10. 2021.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: A. Isakov